Blog

Proč žluté listy na třešni: můžete strom vyléčit?

Вишня
34views

Příčin žloutnutí listů na třešních není tak málo, ale zpravidla tento příznak naznačuje, že rostlina je postižena houbovým onemocněním – kokomykózou.

Povíme si, jak se přesvědčit, že je třešeň napadena kokomykózou, a co udělat pro její vyléčení.

Proč listy na třešních žloutnou

Obvykle o sobě toto houbové onemocnění dává vědět v květnu nebo červnu – v tomto období si pěstitelé dacha všímají hnědých skvrn na listech třešní.

Velmi rychle zabírají celou plochu listů, v důsledku čehož tyto listy, které jsou pro rostlinu jakýmsi dodavatelem energie, vadnou a opadávají.

Nejvhodnějším prostředím pro rozvoj houby jsou vlhké a teplé podmínky. Ohroženy jsou stromy s hustou korunou a kořenovým systémem.

Vzhledem k tomu, že spory kokomikózy jsou schopny přetrvávat i na opadaném listí, měli by zahrádkáři s nástupem podzimu rozhodně dbát na jeho úklid. Pro prevenci infekce je také nutné zbavit strom veškerého ovoce a na jaře zrýt půdu v blízkosti stromu a odstranit plevel a porost.

Několik dalších opatření, která by měl provést každý, kdo chce houbu porazit, je mulčování a bílení síranem měďnatým nebo železitým.

Nenechávejte svůj třešňový sad bez dozoru a na jaře stromy obzvlášť pečlivě sledujte: jakmile zaznamenáte první příznaky, ošetřete třešně 1% roztokem síranu měďnatého před použitím dusíkatého hnojiva.

Leave a Response