Blog

ROZHOVOR: Její velký koníček se stal i prací

129views

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme pro vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v této oblasti a zároveň podpořili jejich práci.

Mirka – MacrameMiri Design se zaměřuje na macrame a vytváří jedinečná umělecká díla. Její tvorba zahrnuje makramé zrcadla, hodiny, mandaly a různé personalizované dárkové předměty, jako jsou krásné obrazy s figurkami a stabilizované maché, které vnášejí do interiérů kus přírody a originality. Každé její dílo je výsledkem pečlivé ruční práce a kreativity.

Další skvělou inspiraci na recepty a výtvory pro váš domov najdete na naší stránce na Facebooku. .

Dovolte mi, abych vás na úvod požádal, abyste se představil.

Dobrý den. Nejprve bych vám chtěl poděkovat za tuto příležitost. Jmenuji se Mirka a je mi 33 let. Žiji s manželem a dvěma dětmi v malé vesnici nedaleko Ružomberka. Říkám si MacrameMiri Design, která již svým názvem napovídá, co je mým velkým koníčkem – macrame.

Můžete nám představit svou tvorbu?

Jsem umělkyně, která se zabývá makramé. Vyrábím různé bytové doplňky (zrcadla, nástěnné hodiny, mandaly), personalizované dárkové předměty pro různé příležitosti (svatby, 1. svaté přijímání, drobnosti pro učitele na konci školního roku). V poslední době jsou velmi oblíbení andělíčci a „malá rodinka“, kde podle fotografie rodiny vytvářím postavičky podobné svým vzhledem a vznikají tak krásné rodinné obrázky. Asi před necelým rokem jsem spojila výrobu macrame se stabilizovaným mechem a vyhrála 1. místo v soutěži o nejkrásnější mechový obrázek.

Jak jste se k výrobě macrame dostala a jak dlouho se jí věnujete?

Macramé se věnuji něco málo přes dva roky. Dostala jsem se k němu úplnou náhodou, když jsem na internetu hledala, jakou dekoraci bych dala synovi a dceři do jejich nových dětských pokojíčků. Tam jsem objevila různé makramé dekorace. Okamžitě mě zaujaly, a protože jsem v sobě vždycky měla kousek kreativity (pracovala jsem v květinářství), chtěla jsem si je vyrobit sama.

Je to vaše práce, nebo koníček?

S hrdostí mohu říci, že právě v této chvíli, kdy píši tento rozhovor, se můj koníček stal mou prací.

Můžete nám přiblížit proces výroby vašich makramé obrazů? Co je k výrobě potřeba?

Tak především se se zákazníkem domluvíme na velikosti obrázku a barvě mechu. Figurky přizpůsobuji vzhledu osob, většinou podle jejich aktuální fotografie. Vytvářím a přizpůsobuji jim barvu a délku vlasů, účes a u mužů i vousy a knír. Pokud někdo nosí brýle, vyrobím i ty. Dále upravuji barvu jejich oblečení. K jejich výrobě potřebujete hlavně ostré nůžky, tavnou lepicí pistoli, lak na upevnění bavlněných šňůrek, aby postavičky držely, a hlavně spoustu různých materiálů, kousků a velký výběr barevných provázků.

Plánujete do budoucna rozšířit svou tvorbu?

Nabídka mé práce je poměrně široká, protože mě stále baví vymýšlet nové věci. Určitě mám v plánu přidat něco dalšího, třeba závěsné květináče (ty už mám v hlavě nějakou dobu, uvidím, kdy se mi podaří to nakopnout). Určitě bych ráda své výtvory přesunula do nějakých dárkových obchodů, kde budou mít zákazníci zboží ihned k dispozici.

Kolik času věnujete výrobě?

Většinou celé dopoledne, když jsou děti ve škole a ve školce. Záleží také na ročním období, před Vánocemi je to kromě domu a dětí doslova celý den a noc, v létě je zase více volného času. Tehdy si od makramé na pár dní odpočinu, ale pořád přemýšlím, co nového vymyslet.

Máte na to nějakou speciální místnost?

Mám speciální místnost, ale používám ji pouze pro skladování materiálu. Pracuji u stolu v jídelně, odkud na všechno vidím. Když je hezké počasí, raději pracuji na terase na čerstvém vzduchu.

Kde si mohu koupit vaše výrobky?

Je něco, co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?

Chtěl bych jim vzkázat, že pokud je něco baví a naplňuje, neměli by se bát vystoupit ze své komfortní zóny – jen tak mohou jít za svými sny. I koníček se může stát jejich prací, protože práce je má bavit a naplňovat. Ať se nesrovnávají s konkurencí, ale pouze sami se sebou, aby po určité době byl vždy vidět nějaký pokrok (i když malý). Přeji čtenářům hodně úspěchů a tvůrčích dnů. Děkuji za rozhovor.

Leave a Response