Blog

Tip na skvělý postřik na okurky: Smíchal jsem 2 přísady a zbavil se škůdců

26views

Škůdci na okurkách jsou noční můrou každého majitele zeleninové zahrady, ale lze si s nimi snadno poradit. Stačí dva levné produkty z kuchyně a trocha práce a vaše rostliny nic nesežere.

Problémy s pěstováním okurek

Pěstování vlastní zeleniny přináší velké uspokojení, ale také spoustu práce a někdy bohužel i problémy. Mluvíme o boji s různými chorobami a škůdci, kvůli kterým mohou být i ty nejkrásnější keře k ničemu. Abychom okurky včas ochránili, vyplatí se připravit si účinný domácí postřik. Vše, co k tomu potřebujete, najdete ve své kuchyňské skříňce. Podívejte se, jak je to snadné.

Co okusuje okurkové listy?

Než však přejdeme k samotnému hubení škůdců, pojďme se s nimi nejprve seznámit. Mnoho lidí ani neví, s jakými druhy mají co do činění, a je důležité zvolit správný způsob, jak je ze zahrady vyhnat. Nejčastějšími nezvanými hosty na okurkách jsou:

  • Třásněnky
  • Světlušky
  • Můry
  • Mšice

Ačkoli takový seznam zní hrozivě, naštěstí lze všechny výše uvedené škůdce ze zahrad snadno odstranit pomocí jednoduché kuchyňské směsi. Podívejte se, jak je to snadné, a určitě to vyzkoušejte.

Čím postříkat listy okurek? Kuchyňská metoda za pár drobných

Chcete-li si vyrobit účinný domácí sprej na okurky, stačí sáhnout po jedlé sodě v kuchyňské skříňce. Tento oblíbený prášek, který běžně sypeme do pečiva nebo používáme na čištění, je skvělý i na zahradu a stačí ho jen smíchat s vodou ve správném poměru. Nezapomeňte tedy rozpustit 10 g jedlé sody na každý litr vody, hotovou směs pak nalijte do lahvičky s rozprašovačem a máte hotovo.

Postřik okurek jedlou sodou – použití

Postřik jedlou sodou se musí používat pravidelně, aby působil rychle a účinně. Nezapomeňte jím tedy rostliny postříkat každý týden, a pak všichni škůdci rychle zmizí. Pokud si naopak všimnete, že ze stonků a listů kape tekutina, můžete přidat kapku prostředku na mytí nádobí. Postřik pak k rostlině mnohem lépe přilne, takže bude účinnější.

Zajímavé je, že stejnou směs můžete použít nejen k postřiku, ale také k zalévání okurek. K tomu stačí zalít přímo pod keře, nejlépe večer.

Další způsob domácího postřiku okurek

Pokud však nemáte po ruce jedlou sodu, můžete v kuchyni narazit na cibuli, která je také skvělá pro výrobu domácí kapaliny proti škůdcům. K výrobě bio cibulového postřiku však nepoužíváme samotnou zeleninu, ale pouze slupky, které často končí v koši. Příště je tedy nevyhazujte, stačí vzít hrst cibulových slupek, zalít je 5 litry vody a vařit asi 15 minut od varu. Po této době tekutinu stáhněte z hořáku a nechte ji zcela vychladnout, nejlépe několik dní.

Takto připravenou směs stačí přecedit a zředit čistou vodou v poměru 1:1 a poté ji použít stejným způsobem jako jedlou sodu ve spreji, tj. nalít ji do lahvičky s rozprašovačem a směs jí přelít. Vysazujte jednou týdně.

Závěr

S těmito jednoduchými a účinnými domácími postřiky můžete snadno a levně ochránit své okurky před škůdci. Ať už použijete jedlou sodu nebo cibulové slupky, vaše rostliny budou zdravé a plodné. Pěstování vlastní zeleniny může být snadné a příjemné, pokud víte, jak se vypořádat s nezvanými hosty na zahradě.

Leave a Response