Blog

Nevyhazujte listy rajčat po zkrácení: nejlepší trik pro jejich využití na zahradě

182views

Pokud jste vášnivými zahrádkáři a milujete rajčata, možná jste se již setkali s nutností pravidelně je stříhat, aby byla zdravá a plodná. Možná ale nevíte, že i odstraněné listy rajčat mohou najít užitečné využití na vaší zahradě. V tomto článku vám představíme několik tipů, jak využít listy rajčat, které vám pomohou při zahradničení, a to vše s ohledem na ekologii a snahu o nulový odpad.

Jak využít listy rajčat?

1. Přírodní postřik proti škůdcům

Listy rajčat obsahují alkaloid tomatin, který má přirozený odpuzující účinek na některé škůdce, jako jsou mšice, housenky a další. Macerát z rajčatových listů si můžete snadno připravit tak, že listy nakrájíte a krátce povaříte. Po vychladnutí a scezení lze tekutinu použít jako účinný postřik.

2. Obohacování kompostu

Listy z rajčat nevyhazujte, ale přidejte je do kompostu. Rozkládající se listy obohatí kompost o cenné látky, podpoří biodiverzitu v kompostu a dodají další živiny pro budoucí využití na zahradě.

3. Příprava výživných potravin

Podobně jako z kopřiv nebo pampelišek si můžete připravit výživné jídlo z listů rajčat. Naplňte nádobu nalámanými listy, zalijte vodou a nechte kvasit. Po ukončení fermentace použijte zředěný roztok k zalévání nebo hnojení rostlin.

4. Mulčování

Listy rajčat lze také použít jako mulč, který pomáhá udržet vlhkost v půdě a potlačuje růst plevele. Vzhledem k riziku houbových chorob se však doporučuje nechat listy nejprve uschnout.

Chcete mít bohatou úrodu rajčat? Vyzkoušejte tento způsob pěstování v pytlích

Postup přípravy postřiku:

Sběr a příprava listů: Nasekejte čerstvé listy rajčat.

Vaření: Listy vařte 15 minut v malém množství vody.

Zchlazení a scezení: Směs nechte vychladnout a poté ji přeceďte přes jemné síto nebo plátno.

Použití: Roztok aplikujte na rostliny mimo dosah přímého slunečního světla, nejlépe brzy ráno nebo večer.

Při manipulaci s listy rajčat a jejich používání buďte opatrní, protože syrové listy mohou obsahovat toxiny. Použité množství by mělo být omezené a vždy s ohledem na bezpečnost.

Použití rajčatových listů na zahradě je skvělým příkladem toho, jak můžeme snížit množství odpadu a zároveň podpořit zdraví a produktivitu našich zahrad. Tyto metody nejen přispívají k udržitelnému zahradničení, ale také nám umožňují využít každý aspekt rostliny pro naše dobro.

Leave a Response