Vychutnejte si šálek horkého čaje, příjemné chvíle s rodinou a uspokojte své mlsné jazýčky. Tenhle babiččin tvarohový koláč je přesně to pravé. Chutná sladká tvarohová pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár ingrediencí a kterou si okamžitě zamilujete. Harmonie chutí vláčného těsta s tvarohovou náplní si vás jistě získá!
Babiččiny tvarohové koláčky
Co budeme potřebovat:
Tvarohovou náplň:
- 600 g tvarohu
- 80 g zakysané smetany
- 30 g krupice
- citronová šťáva a kůra – podle chuti
- 2 bílky + 100 g cukru
Těsto:
- 220 g teplého mléka
- 80 g cukru
- 20 g droždí
- 30 g rostlinného oleje
- špetka soli
- 1 vejce
- 480 g hladké mouky
Ostatní:
- 1 žloutek s mlékem – na potření
- moučkový cukr – na posypání
Jak postupovat:
1. Do mísy dáme , přidáme zakysanou smetanu a necháme je odstát, aby krupice nabobtnala, pak přidáme kůru z celého citronu, několik lžic citronové šťávy a ušlehané bílky s cukrem – promícháme.
2. V teplém mléce rozpustíme cukr a droždí, přidáme rostlinný olej – zamícháme, pak přidáme sůl a rozšlehané vejce – pokračujeme v míchání.
3. Poté po troškách přidáme prosátou hladkou mouku – vypracujeme vláčné a hladké těsto, které přikryjeme a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
4. Po 1 hodině těsto vyválíme na pomoučené desce, vytvarujeme z něj kouli a naplníme ji tvarohovou náplní.
5. Položte je na plech vyložený pergamenem, poté je přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
6. Poté je potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem, aby byly krásně zlatavé.
7. Pečte je v předehřáté troubě 30-40 minut při 180 °C dozlatova.
8. Po upečení je posypeme moučkovým cukrem a s láskou a radostí podáváme.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!