Blog

ROZHOVOR: Nejpraktičtější je mít s sebou spoustu věcí, ale zároveň mít volné ruce. Dejte těmto krásným batohům šanci.

102views

Doplněk, který potěší nejen maminky. Praktické a módní batohy jsou dnes stále oblíbenější. Klasické, retro, pevné, elegantní nebo tradiční. Více prostoru a větší přehlednost. Mějte vždy volné a použitelné ruce.

Další skvělou inspiraci na recepty a výtvory pro vaši domácnost najdete na naší stránce na Facebooku. .

Dovolte mi, abych vás na úvod požádal, abyste se představil.

Jmenuji se Adriana, je mi 52 let a bydlím v rodinném domku v malé vesnici nedaleko Žiliny. Mám dvě dospělé dcery, manžela a jsem vyučená švadlena. Šití je mou prací, ale i koníčkem. Kromě šití se věnuji také tvoření na zahradě, našim odrostlým štěňátkům, ráda šiju a sleduji detektivky.

Můžete nám představit svou tvorbu a říci, jak jste se k ní dostala?

Nenosím kabelky, raději nosím kabelky. Připadají mi praktičtější. Vejde se do nich více věcí, nepadají z ramen a máte volné ruce. Vždycky se mi líbily elegantní malé kožené batohy, tak jsem si řekla, že si zkusím jeden vyrobit.

Aby nebyl jen tak obyčejný, chtěla jsem ho nějak „oživit“, a tak vznikla kombinace s výšivkou. První pokusy jsem začala dávat rodině jako dárky k Vánocům, narozeninám… Velkou výhodou byla hned na začátku zpětná vazba, díky které se dolaďovaly detaily, ať už šlo o přidání reflexních prvků, úpravu vnitřních kapes, různé velikosti batohů, barevnost kombinace apod. Měly docela úspěch, zejména u mých dcer, protože obě mají doma na výběr z více batohů.

Později, když už bylo okolí vybaveno batohy ode mě, přišly dcery s nápadem založit si účet na Instagramu a postupně přidávat svou tvorbu.

Kdy jste je začala vyrábět a co vás k tomu vedlo?

Bylo to asi před dvěma lety. Vždycky jsem potřebovala něco, čím bych večer po sledování televize zaměstnala ruce a hlavu, třeba vyšíváním. Po vyšívání dětských bryndáčků, bačkůrek nebo svetříků jsem chtěla změnu a začala jsem zkoušet vyšívání, různé vzory, barvy na kousky panamy a přemýšlela, kde bych mohla tyto vyšívané vzory použít tak, aby vynikly a zároveň byly praktické.

Můj první impuls k použití těchto vzorů výšivek na batohy byl hlavně proto, že jsem potřebovala nahradit svůj již stárnoucí batoh do práce. Výhodou oproti těm zakoupeným v obchodě bylo, že jsem si ho mohla vyrobit podle svých představ a hlavně přizpůsobit vlastním potřebám. Byl to jen experiment, který se docela povedl.

Je to vaše práce, nebo koníček?

Koníček. Psychohygiena.

Čím se při jejich tvorbě inspirujete?

Většinou z internetu, knih, časopisů, ale také z částí kostýmů, které mi půjčili přátelé, z přírody a podobně. Inspirace je všude kolem nás.

Čím je podle vás vaše práce jedinečná?

Celý batoh je ruční práce. Nápad je na prvním místě. V dalším kroku si vyberu zajímavý vzor, nakreslím ho na papír a upravím podle svých představ. Dále zkouším různé barevné varianty, a když jsem konečně spokojená, začnu vyšívat. Tímto způsobem připravuji několik vyšívacích návrhů najednou.

Tyto hotové výšivky pak porovnávám s látkami/plátny a snažím se vybrat nějaké zajímavé kombinace. Jakmile je výšivka hotová, přecházím k samotnému batohu, kreslím a stříhám látku, šiji a postupně krok za krokem mi pod rukama vzniká další jedinečný kousek. Jedinečnost je tedy v tom, že celý proces výroby vzniká pod mýma rukama, kterým věnuji spoustu svého volného času – od vyšívání až po šití batohu.

Můžete nám proces šití přiblížit?

Vyšívací stroj nevlastním. Takže po večerech vše vyšívám ručně podle připraveného vzoru. Vyšívám lidové výšivky křížkovým stehem a jiné vzory plným stehem.

Z jakých materiálů nejčastěji vyšíváte?

K vyšívání používám panamu, hlavně černou a bílou, podle toho, zda bude batoh z tmavé nebo světlé látky. Na výšivky používám nejčastěji tenkou vlnu nebo bavlnu určenou k vyšívání.

Plánujete do budoucna nějak rozšířit svou tvorbu?

V současné době neplánuji rozšiřovat svou produkci. Je to můj relax vedle zaměstnání. Vyšívání mi zabírá hodně času. Někdy vyšívám jeden vzor třeba měsíc, podle toho, jak je náročný a kolik mám volného času. V zimě mohu tvorbě věnovat více času, protože je méně práce na zahradě a kolem domu.

Kde se dají vaše výrobky koupit?

Většina batohů byly dárky pro rodinu, pro své přátele, známé, kolegy apod. V současné době už některé zveřejňuji na instagramu: handmade_by_doli. Občas mě někdo osloví, vybere si hotový kousek nebo společně vytvoříme batoh podle jeho představ.

Chtěla bys našim čtenářům říct ještě něco, o čem jsme se nezmínili?

Tvořte! Pokud vás něco baví, rádi tvoříte, tak prostě tvořte. Někteří lidé vás budou odrazovat a jiní vás budou povzbuzovat. Musíte si jít za svým. Když máte sny, kolem sebe spoustu inspirace a šikovné ruce, nemůže z toho nikdy vzejít nic špatného.

Leave a Response