Blog

ROZHOVOR: Nikoleta a její dar v rukou. Její portréty jsou téměř živé.

120views

Velmi si vážíme našich čtenářů i vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás ke krátkému rozhovoru s některými z vás a také k šíření povědomí o umění. Vezmeme vás s sebou na místa plná originality.

Chcete zvěčnit svůj oblíbený záběr, ale něco tomu chybí? Zkuste se místo vyvolávání své fotografie stát součástí uměleckého díla z rukou Nikolety a dodejte své fotografii mnohem větší hodnotu. Svůj dar zdědila po předcích a dnes vytváří opravdové skvosty. Udělejte radost sobě nebo svým blízkým nebo si nechte nakreslit svého domácího mazlíčka.

Další skvělou inspiraci na recepty a výtvory pro váš domov najdete na naší stránce na Facebooku. .

Na začátek vás požádám, abyste se představil.

Jmenuji se Nikoleta Tiffany Bertóková a narodila jsem se v Nitře. Je mi 37 let, vyrůstala jsem ve vesnici nedaleko Nitry, která se jmenuje Rumanová. Žila jsem ve skromnějších poměrech, protože o mě a mé dva starší sourozence se starala pouze maminka. Přestože jsem od mládí ráda kreslila, neměli jsme prostředky na to, abych mohla navštěvovat výtvarnou školu.

Kreslení jsem se věnoval jen sporadicky, a když jsem byl na střední škole, začal jsem kreslit portréty tužkou. To byly takové moje začátky, kdy jsem zjistil, že mě to opravdu baví. Roky plynuly a po maturitě jsem odešla žít do Bratislavy, kde žiji s manželem a malou dcerkou dodnes. Na kreslení nebyl čas, protože za mnou přijela rodina, a tak jsem se kreslení věnovala až po pandemii před čtyřmi lety. Protože času bylo dost, začala jsem opět kreslit portréty jen tak pro radost.

Kdy jste začal kreslit a co vás přimělo začít kreslit?

Před třemi lety jsem dostal od sestry jako vánoční dárek uhlíkové tužky. Nikdy předtím jsem s nimi nekreslil, a tak jsem byl vyzván, abych se zdokonalil. Od té doby jsem začal kreslit různé zpěváky, zpěvačky, herce, sportovce, umělce a známé osobnosti. Byla to trochu dřina, protože jsem se s uhlíkem teprve učil zacházet, ale bylo to jednodušší než tužka a do kreseb jsem se úplně ponořil.

Chodil jste na kurzy kreslení, nebo jste samouk?

Žádné kurzy jsem neabsolvoval. Všechno jsem se naučil tak nějak sám a jen jsem obdivoval jiné portrétisty a tam jsem „ochutnával“ různé tahy a triky, abych se zlepšil. Jsem tedy samouk. I když nějaké ty skryté geny tam budou, můj prapradědeček Alexander Salzmann byl malíř. Maloval obrazy na sklo, stejně jako jeho otec Ferdinand Salzmann. Jejich obrazy můžete vidět v několika muzeích na Slovensku.

Je to vaše práce nebo koníček?

Kreslení se stalo mým velkým koníčkem a relaxací. V současné době kreslím i na zakázku, ale zatím jen jako vedlejší činnost. Moc bych si přál, abych se jednou zdokonalil natolik, aby se kreslení portrétů mohlo stát mou hlavní prací.

Čím jsou podle vás vaše portréty jedinečné?

Každý, kdo kreslí portréty, má svůj vlastní styl kresby, takže jsem si našel svůj vlastní způsob a myslím, že mám svůj vlastní podpis už jen tím, že se snažím zachytit vše krásné na člověku, kterého kreslím. Každý člověk je krásný a já mám ráda, když to mohu říct portrétem: „To jsi ty, tvoje krásná duše!“.

Jak dlouho trvá nakreslit jeden portrét?

Na začátku mi kreslení portrétů zabralo hodně času. V současné době se snažím nakreslit portrét zhruba za tři hodiny, ale záleží na náročnosti námětu. Při kreslení nevnímám čas ani okolí, pustím si film, který hraje na pozadí, a když dokreslím, zjistím, kolik jsem toho nakreslil. Je to příjemná relaxace.

Jaké nástroje a materiály při kreslení nejčastěji používáte?

Ke kreslení používám karbonové tužky, gumu v tužce, obyčejnou tužku HB, plastovou gumu a dámské odličovací tampony, to mi pomáhá doladit obličej, aby byl hladký, a v neposlední řadě také blendingové štětce.

Máte nějaké plány do budoucna, například na rozšíření své tvorby?

Kreslení mě pohltilo natolik, že bych se mu chtěl věnovat donekonečna. Zatím bohužel kreslím jen portréty jako koníček, ale do budoucna bych si moc přál, abych byl v kreslení úspěšnější.

Kreslíte také podle představ zákazníka?

Asi před dvěma lety jsem začal kreslit na zakázku, a to mi dodalo odvahu pokračovat. V současné době kreslím na přání zákazníků přes Messenger. Takto se mohu se zákazníkem domluvit, kdy mi pošle šablonu a já pak kreslím podle přání a posílám na adresu. Tímto způsobem moje práce putují po celé republice, některé do Rakouska, Německa, České republiky, Maďarska a Irska.

Dlouho jsem kreslila jen obličeje lidí, ale na přání jedné milé paní jsem začala kreslit i zvířata. Nakonec jsem zjistil, že kreslit psa je velmi příjemné a radost kupujícího je nade vše.

Kde se dají vaše obrazy koupit?

Je ještě něco, co byste chtěl našim čtenářům sdělit a co jsme nezmínili?

Bude mi potěšením, pokud se rozhodnete pro portréty mé maličkosti. Myslím, že portrétem k různým významným svátkům můžete potěšit každého.

Těším se na Vaši odpověď.

Leave a Response