Blog

Zdvojnásobte výnos rajčat: Přidejte tuto směs do půdy při výsadbě

119views

Klíčem k úspěšnému pěstování rajčat je zdravá půda. V tomto článku se dozvíte, jak účinně regulovat šíření houbových chorob, zejména Phytophthora infestans, která je považována za jednu z nejzávažnějších chorob rajčat.

Prevence a ochrana půdy

1. Příprava půdy:

Vykopání jámy: Pro začátek vykopejte jámu hlubokou asi 50 cm.

Zachování užitečných prvků: Při odstraňování trávy ze země dbejte na zachování užitečných prvků potřebných pro růst rajčat.

2. Přidání klíčových složek:

Hydrogenuhličitan draselný a zemědělské vápno: Smíchejte půdu s hydrogenuhličitanem draselným a zemědělským vápnem. Tyto složky jsou účinné v boji proti houbám a škůdcům, přičemž hydrogenuhličitan draselný je obzvláště účinný a šetrný k životnímu prostředí.

Použití: Směs rozetřete kolem rostliny v kořenové zóně, abyste ji ochránili pod zemí.

3. Aplikujte na listy:

Postřik: Pokud není jaro příliš vlhké, připravte si postřik z hydrogenuhličitanu draselného, zemědělského vápna, mýdla a oleje zředěného ve 4 litrech vody a aplikujte jej na listy rajčat.

4. Mulčování a ochrana:

Použití zemědělské fólie: Zabraňte největšímu vlivu plísní, které se mohou z půdy odpařovat.

Pečlivé mulčování: Při mulčování půdy dávejte pozor, abyste slámu neodfoukli, protože by se do půdy mohly dostat spory plísní.

5. Střídání plodin a dezinfekce nářadí:

Prevence kontaminace: Pokud jste měli po sezóně problémy s Phytophthora infestans, nepoužívejte stejné místo nebo stejnou půdu pro nové sazenice.

Čištění nástrojů: Dezinfikujte veškeré nářadí, které mohlo přijít do styku s kontaminovanou půdou.

Tyto kroky vám pomohou ochránit rajčata před houbami a plísněmi, zlepšit stav půdy a potenciálně zdvojnásobit výnosy bez použití chemických postřiků. Přírodní přístupy nejen chrání vaše rostliny, ale také podporují udržitelné zemědělské postupy.

Leave a Response