Blog

Chyby, které vás mohou stát celou úrodu rajčat. Dejte si pozor na toto

172views

 

Rostliny, které jsme vysadili na našich zahradách, se právě teď čile množí. Mnozí z nás se těší zejména na rajčata – oblíbenou zeleninu Poláků, kterou si rádi vypěstujeme sami.

 

Každý zahrádkář nepochybně sní o bohaté úrodě a krásných exemplářích. V případě rajčat stačí jedna malá chyba, aby celá úroda přišla vniveč. Na co je nejlepší si dát pozor? Ukazuje se, že je to hnojivo.

Chyby při pěstování rajčat. Na co si dát pozor?

V červnu by již měly být sazenice rajčat umístěny na cílovém stanovišti. Po zasazení do země začnou intenzivně růst, kvést a plodit. Ani z nadějných keříků však nebudeme vždy sklízet plné koše zeleniny.

Ne vždy je malé množství rajčat, jejichž kvalita nechává mnohé na pochybách, důsledkem špatného počasí nebo nevhodné odrůdy sazenic. Někdy je chyba na naší straně.

Problémy s dozráváním rajčat mohou být způsobeny výběrem nevhodného stanoviště pro sazenice. Příliš stinné místo keříkům plodnost neusnadní, stejně jako příliš nízké teploty, na které jsou rajčata poměrně citlivá.

Tyto chyby, na které je třeba si dát při pěstování rajčat pozor

Rajčata jsou také velmi citlivá na změny vlhkosti půdy. Půda nesmí vyschnout, proto nezapomínejte na pravidelnou zálivku. I zde však dochází k závažným chybám.

Přemokření keřů vytvoří ideální podmínky pro rozvoj hub a chorob, jako je bramborová hniloba a plíseň šedá. Zvýšená vlhkost podporuje také výskyt škůdců, jako je například plíseň moučná.

Mezi další chyby související se zaléváním rajčat patří nevhodná doba zalévání. Neprovádějte ji přes den, zejména když je venku horko. Pokud nechcete rostliny spálit, zalévejte je ráno nebo večer.

Pozor na hnojivo pro rajčata

Jednou z největších chyb při pěstování rajčat je jejich nedostatečné hnojení. V první fázi růstu rostliny potřebují dusík, který zajistí růst zelené hmoty, zatímco později – ve fázi kvetení a plodů – musíme keříkům dodat draslík a fosfor. Při hnojení však musíme být velmi opatrní.

Je velmi snadné přehlédnout okamžik, kdy rajčata již dusík nepotřebují. Může se také stát, že této živiny jednoduše dodáme příliš mnoho. V obou případech budou výsledky neutěšené.

Jak nadbytek dusíku ovlivňuje rajčata?

Keře rajčat přehnojené dusíkem vytvoří více listů (často deformovaných) a hustých výhonů, ale vývoj květů a plodů bude zpomalený, objeví se jich méně a jejich kvalita a chuť budou mít jen málo co nabídnout.

Rostlina se bude „soustředit“ na příjem dusíku a rozvoj zelené hmoty, ale nebude přijímat jiné důležité složky. Jak to napravit?

Jakmile zjistíte, že vaše sazenice začínají kvést, je nejlepší upustit od dusíkatých hnojiv, jako je kopřivový hnůj, a použít hnojiva obsahující draslík a fosfor. Dobře zde poslouží monofosfát draselný, rhizobiová kejda nebo domácí živina z banánových slupek.

Leave a Response