Blog

Coloradští brouci se vašim bramborám vyhnou: posypte je jednou z těchto 2 jednoduchých směsí.

102views

 

Pěstování brambor je oblíbenou činností mnoha zelinářů. Zahrádkáři se však často potýkají s problémem, kterým je chrobák bramborový.

Tento škůdce může způsobit vážné škody na plodinách, pokud se s ním včas nezachází. Naštěstí existují účinné metody boje proti chrobákovi bramborovému, které nevyžadují použití agresivních chemických látek. V tomto textu se budeme zabývat několika bezpečnými a účinnými způsoby ochrany brambor před tímto nebezpečným škůdcem. Dodržováním těchto doporučení budete moci ochránit svou úrodu a získat zdravé a kvalitní brambory.

Jednou z nejúčinnějších metod boje proti chrobákovi bramborovému je ruční sběr škůdců. Zkušení zahradníci doporučují tuto metodu použít, pokud nechcete používat agresivní chemické prostředky nebo jiné látky na ochranu brambor. Tato metoda dobře funguje na malých pozemcích, ale vyžaduje značné časové výdaje. Zvláštní pozornost je třeba věnovat spodní straně listů brambor, protože zde samičky bramborového chrobáka coloradského kladou vajíčka a nacházejí se zde mladé larvy. Pokud jste vysadili velkou plochu brambor, může být ruční sběr bramborových brouků téměř nemožný úkol.

Nejprvemůžete zkusit posypat bramborové keře popelem. Tento postup přináší vynikající výsledky v boji proti bramborovému chrobákovi. Doporučuje se posypávat ráno, dokud jsou listy vlhké od rosy nebo po dešti. I jednorázové zasypání popelem (na jeden hektar půdy bude potřeba asi 10 kilogramů) bude poměrně účinné a povede k úhynu larev i dospělců. To bude trvat jeden až dva dny.

Za druhémůžete rostliny postříkat roztokem březového dehtu zředěným ve vodě v poměru 100 mililitrů na 10 litrů vody. Pro dosažení nejlepších výsledků by se postřik měl provádět třikrát týdně.

Je třeba poznamenat, že boj proti chrobákovi bramborovému vyžaduje trpělivost a pravidelné používání doporučených metod. Včasná opatření ochrání úrodu brambor před tímto nebezpečným škůdcem a zajistí vysokou kvalitu a množství sklizně. Nezapomeňte, že bezpečné a ekologicky šetrné metody ochrany proti brouku bramborovému jsou nejen účinné, ale také nepoškozují životní prostředí ani vaše zdraví.

 

Leave a Response