Blog

6 zdánlivě „neškodných“ návyků, které předčasně stárnou váš mozek

125views

Stejně jako naše tělo, i náš mozek se s věkem mění. Čím jsme starší, tím hůře si pamatujeme informace, jako je název restaurace, do které jsme šli, nebo kde jsme nechali klíče. Nebo nám může trvat déle, než se naučíme něco nového.

Dobrou zprávou však je, že ve skutečnosti máme velkou kontrolu nad tím, aby náš mozek byl zdravý a předčasně nestárl – a to začíná každodenními návyky. Především chování, kterému se vyhýbáme, může mít pozitivní vliv na naše poznávání.

1. Nedostatečná sociální interakce.

Od práce na dálku přes narození dítěte až po odchod do důchodu existuje mnoho situací, které nám život přináší a které nám mohou ztížit společenský život.

V naší kultuře je běžné, že během života pomalu ztrácíme sociální síť. Potřebujeme mít nějakou sociální síť, na kterou se můžeme obrátit, kdykoli ji potřebujeme – nebo i když si myslíme, že ji nepotřebujeme.

Existují určití lidé, kteří jsou doslova fyzicky izolovaní … nebo nemusí mít ve svém okolí přátele a rodinu a jejich online komunita se stává jejich záchranným lanem a může mít určitý skutečný přínos.

2. Udržujte svůj mozek aktivní – ale pouze tím, že budete dělat stále stejné věci.

Nejenže chcete zapojit mozek tím, že si udržíte dovednosti, které již máte, ale chcete také vyvést mozek z jeho komfortní zóny.

Pokud si řeknete: „Už nejsem dítě. Nebudu si dělat starosti s tím, že se něco naučím. To může ve skutečnosti sabotovat zdraví vašeho mozku a vést k jeho předčasnému stárnutí.

Stejně jako když se seznámíme s někým novým, i učení se něčemu novému vytváří spojení mezi našimi mozkovými buňkami a pomáhá udržovat mozek mladý.

Své duševní obzory byste si měli neustále rozšiřovat. Pokud jste nikdy nevzali do ruky hudební nástroj, naučte se nějaký hudební nástroj. Pokud jste nikdy nečetli v cizím jazyce, naučte se cizí jazyk.

3. Odmítněte chronický stres, který v sobě nosíte.

Stres je součástí každodenního života a naše tělo se obvykle dokáže z konkrétní stresové události nebo situace rychle vzpamatovat. Problém nastává, když se tento stres stane chronickým – a my ho neřešíme.

Jsme opravdu dobří v udržování stresové reakce po celý den – na mírné úrovni, které si možná ani nevšimneme. I když se nic stresujícího neděje, můžeme v sobě nosit podvědomý stres.

Je důležité si tento stres uvědomovat a v průběhu dne ho uvolňovat, například tím, že si budeme všímat svých myšlenek a zpomalíme dýchání. Vytváření krátkodobých stavů akutního stresu v našem těle“ nám může skutečně pomoci stres uvolnit, například saunování, studená sprcha nebo pokus o vysoce intenzivní cvičení. Díky tomu získáme více stavů uvolnění během dne a kvalitnější spánek v noci.

Když jsme schopni hlubších stavů odpočinku, a to jak během dne, tak během spánku, dáváme našim neuronům šanci na zotavení a zpomalujeme také stárnutí mozku.

4. Přílišné spoléhání se na jídlo s sebou.

Když jsme zaneprázdněni svým profesním a společenským životem, máme přirozenou tendenci vybrat si něco, co je rychlé, co můžete strčit do mikrovlnné trouby nebo si odskočit. Z dlouhodobého hlediska to však nemusí být pro náš mozek to nejlepší.

Rychlá jídla jsou často vysoce zpracovaná a plná nasycených tuků a přidaných cukrů. Studie prokázaly, že strava s vysokým obsahem těchto potravin může v průběhu let vést k vyššímu riziku demence.

Víme, že mohou předčasně stárnout mozek a vést ke zdravotním potížím, které mozku neprospívají. Studie například ukázaly, že nekontrolovaná cukrovka může vést ke zmenšování mozku.

Není nic špatného na tom, když si občas dáme jídlo z fast foodu nebo jídlo s sebou – je to chutné, může to být cenově nejdostupnější varianta a někdy to prostě potřebujeme. V rámci možností se snažte zaměřit na stravu s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je zelená listová zelenina, ryby, olivový olej a ořechy. Bylo prokázáno, že omega-3 posilují paměť, učení a prokrvení mozku.

5. Snažíte se každou noc spát dostatečně dlouho, ale kvalita spánku není dobrá.

I když se snažíte spát doporučených sedm až devět hodin denně, pokud je kvalita vašeho spánku špatná, pravděpodobně se druhý den probudíte unavení. A pro zdraví mozku je zásadní jak kvantita, tak kvalita spánku.

Během spánku se třídí vzpomínky na uplynulý den a ukládají se na správné místo, abychom k nim mohli v budoucnu přistupovat. Během spánku se také odstraňuje beta-amyloid, lepkavá bílkovina, která působí spoušť v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou. Pokud je spánek příliš krátký nebo nekvalitní, jsou tyto procesy přerušeny.

Druhý den se vám může zdát, že se obtížně soustředíte nebo si obtížně vybavujete informace. V průběhu let však může špatný spánek zvýšit riziko předčasného stárnutí mozku a vzniku demence.

6. Nezařazení fyzické aktivity do svého životního stylu.

Fyzické cvičení, zejména kardiovaskulární cvičení, ale také cvičení budující svaly, je důležité pro udržení mozku… mladého. Může totiž zvýšit množství růstových hormonů v mozku, jako jsou nervové faktory, které podporují zdraví a pohodu mozku.

Kromě cvičení je důležité, aby se fyzická aktivita stala součástí vašeho životního stylu. „Ať už je to … práce na zahradě nebo procházka, existují věci, které bychom mohli zařadit do své každodenní rutiny a které jsou z dlouhodobého hlediska pravděpodobně udržitelnější a prospěšnější než hodina strávená v posilovně jednou týdně.

Když se fyzická aktivita stane celoživotním návykem, přináší to řadu výhod, od snížení stresu až po zvýšení průtoku krve mozkem.

Nezapomeňte: Zdraví svého mozku můžeme do značné míry ovlivnit.

To nejhorší, co můžeme svému mozku udělat, je s přibývajícím věkem to prostě vzdát.

Nemyslete si, že se všechno musí dít jen proto, že stárnete. Pečujte o svůj mozek, pečujte o své tělo. A pokud to uděláte, můžete úspěšně stárnout a nebudete mít tolik změn, jak si myslíte.

Leave a Response