Některé mrkve jsou na cestě ke sklizni, jiné si budou muset ještě chvíli počkat.
Proto je vhodné si osvěžit informace o pravidlech sklizně mrkve.
Věci, které je třeba mít na paměti
Přípravná fáze
Nejdříve je třeba provést závěrečné odplevelení: snažte se odstranit všechny stávající plevele. To vám výrazně usnadní vykopávání mrkve.
Volba metody
Pokud máte lehkou půdu s dobrou strukturou, stačí mrkev jemně vytáhnout. Hustší půdy však vyžadují jiný přístup.
V takovém případě budou vhodnou volbou vidle.
Botva
Vyplatí se odstranit lodyhu ihned po sklizni: pokud to neuděláte, mrkev může být příliš „pomalá“. Pomocí nože nebo zahradnických nůžek proto odstraňte téměř celý lýko a ponechte jen pár centimetrů.
Sušení
Poté je třeba mrkev položit na zem a počkat několik hodin. Vyplatí se být opatrný: stačí trochu oklepat zeminu.
Poté přebytečnou zeminu odstraňte a úrodu mrkve odešlete k trvalému uskladnění.