Blog

Nemáte čas na zdravé jídlo? Vypijte jednu sklenici tohoto nápoje denně

295views

 

Ovocné a zeleninové šťávy jsou nejen velmi chutné, ale také zdravé. Dokážou uhasit žízeň a mohou být hodnotnou svačinou. Je však dobré vědět, jaké šťávy bychom měli vybírat, aby byly bez cukru a konzervantů. Pojďme zjistit, které z nich se vyplatí vybrat.

ýživová doporučení Světové zdravotnické organizace uvádějí, že bychom měli denně zkonzumovat alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny, nejlépe v pěti porcích. Zdá se to jako malé množství, ale ve skutečnosti jen málokdo z nás tolik skutečně zkonzumuje. V dnešní době, kdy jsme tak zaneprázdněni, že často nemáme čas sníst pět porcí denně, přicházejí na pomoc džusy. Každá sklenice představuje příležitost zkonzumovat další porci ovoce.

Připomínáme, že zajištění správného množství těchto složek v naší stravě je pro naše zdraví velmi důležité. Ovoce a zelenina obsahují mnoho vitaminů a výživových hodnot, které podporují správné fungování celého těla.

Odborníci doporučují, že již 200 ml džusu může nahradit jednu z doporučených porcí ovoce a zeleniny pro dospělého člověka (až dvě porce pro starší osoby). Džusy jsou samá dobrota – bohatství vitamínů, minerálů, kyseliny listové, draslíku, pektinu, zdravých fytonutrientů a vlákniny. Obsahují podobné množství živin jako ovoce, ze kterého jsou vylisovány.

Šťáva místo svačiny

Šťávu lze s úspěchem použít jako zdravou svačinu. Lze jej připravit různými způsoby – z oblíbeného ovoce či zeleniny nebo v ovocno-zeleninové verzi. Podle takzvané „směrnice o džusech“ by džusy v Evropské unii neměly obsahovat žádná sladidla – ani cukr, ani žádné sirupy či sladidla. Nesmí být obohaceny aromaty a nesmí obsahovat barviva a konzervační látky. Jakýkoli nápoj obsahující tyto složky se nepovažuje za džus.

Stručně řečeno, džus se vyrábí z čerstvého nebo mraženého ovoce nebo zeleniny a může být obohacen pouze o vitaminy nebo minerální látky. Pokud ve složení džusu vidíte cukr, jedná se o přirozené cukry obsažené v ovoci, které bylo k výrobě džusu použito.

Nemáte čas na zdravé jídlo? Vypijte jednu sklenici tohoto nápoje denně

Šťáva, nápoj a nektar

Za čerstvě vymačkanou šťávu zaplatíme více, protože, jak bylo uvedeno výše, neobsahuje žádné přídatné látky – pouze ovoce nebo zeleninu. Nápoje a nektary jsou mnohem levnější, ale nejsou tak zdravé. Nápoje mohou obsahovat libovolné množství cukru, glukózo-fruktózového sirupu a různých dalších sladidel. Výrobci mohou při jejich přípravě používat také aromata, barviva a konzervační látky.

Není také předem stanoveno, kolik ovoce musí nápoj obsahovat. Některé nápoje budou obsahovat jen velmi málo ovoce, zatímco jiné budou obsahovat 100 % ovoce, ale navíc cukr a konzervační látky. Před koupí nápoje je nejlepší důkladně zkontrolovat jeho složení – zde je snadné padnout do pasti a místo zdravého džusu si vybrat vysoce kalorický nápoj bez větší výživové hodnoty.

Nejen u nápojů bychom se měli mít na pozoru – podobná situace platí i pro nektary, které mohou být rovněž zatíženy cukrem, medem a dalšími sladidly.

Čerstvě vymačkaná šťáva nebo džus z krabice?

Tuto otázku si klade mnoho lidí, kteří se zajímají o zdravou výživu. Odpověď je poměrně jednoduchá – obojí je stejně hodnotné, pokud si v obchodě vyberete kvalitní šťávu, nikoliv nápoj nebo slazený nektar. Nemusíme se obávat, že by hotový džus v kartonu nebo skleněné lahvi byl méně zdravý. V současné době máme k dispozici tak moderní pasterizační proces, že se nemusíme obávat, že by taková šťáva mohla obsahovat škodlivé mikroorganismy.

Je však třeba zmínit výhody šťáv, které si připravujeme sami doma. Především jsou čerstvé, protože jsme je právě vyrobili. Proto mají nejvíce vitaminů a jsou nejchutnější. Navíc je můžeme připravovat při zachování obsahu cenné vlákniny (pokud dáváme přednost čistým šťávám, můžeme dužinu z ovoce a zeleniny získanou po odšťavnění použít k přípravě jiného pokrmu – pomazánky na sendvič, polévky, koláče nebo zeleninového karbanátku).

Je však důležité mít na paměti, že doma připravené šťávy rychle ztrácejí svou výživovou hodnotu. Z tohoto důvodu se doporučuje vypít je nejpozději do jednoho dne po jejich přípravě. Důležité je také jejich správné skladování – nejlépe v lednici nebo na velmi chladném místě. Pokud vymačkanou šťávu necháte několik hodin na horkém místě, nejenže ztratí své vlastnosti, ale může také zkvasit a zplesnivět.

Ovocná nebo zeleninová šťáva?

Je také otázkou, které šťávy jsou zdravější – ty z ovoce, nebo ze zeleniny? V tomto případě jednoznačně vítězí zeleninové šťávy – díky svým příznivým účinkům na organismus. Například šťáva z červené řepy má pozitivní vliv na snižování krevního tlaku, zatímco rajčatová šťáva chrání před vznikem rakoviny, zejména rakoviny prostaty. V zeleninových šťávách je mnohem méně cukru než v ovocných šťávách. Velmi často však obsahují více soli. Z tohoto důvodu jsou dobrou volbou smíšené šťávy: ovocné a zeleninové. Nelze popřít, že takové směsi budou obvykle také chutnější než nápoje vyrobené pouze ze zeleniny.

Leave a Response