Blog

Vepřová pečeně bude chutná a křehká: nezapomeňte na rady šéfkuchaře restaurace.

Жареная свинина приготовится ароматной и нежной: запомните советы ресторанного шеф-повара
85views

Vepřová pečeně je klasický pokrm, který je oblíbený v mnoha kuchyních po celém světě. Šťavnaté, aromatické maso s lákavou kůrčičkou dokáže uspokojit chutě i těch nejnáročnějších gurmánů. Příprava dokonalého vepřového steaku však vyžaduje určité dovednosti a znalosti.

Vezměte v úvahu tipy restauračního šéfkuchaře, které vám pomohou připravit doma křehkou a chutnou vepřovou pečeni. Podle těchto doporučení budete moci vytvořit pokrm restaurační kvality, který se stane skutečnou ozdobou vašeho stolu.

Za prvé, je důležité maso před pečením řádně připravit. Vepřové maso by mělo být naříznuto napříč vlákny, což zajistí rovnoměrnější rozložení tepla během pečení a maso bude křehčí. Tloušťka plátků hraje při pečení zásadní roli: u steaků je optimální tloušťka 3-5 cm. Pokud jsou plátky silnější, hrozí, že se maso na povrchu spálí, ale uvnitř zůstane syrové. Po nakrájení na plátky se doporučuje maso naklepat kuchyňským kladívkem – tento krok pomůže, aby bylo vepřové maso ještě měkčí a šťavnatější.

Za druhé, neměli byste zanedbávat marinování masa před grilováním. Pro jednoduchou, ale účinnou marinádu stačí steaky potřít rostlinným olejem a ochutit je oblíbeným kořením. Poté maso vložte na 15 minut do chladničky. Tato krátká doba marinování umožní, aby se koření vsáklo do povrchu masa a zvýraznilo jeho chuť a vůni. Kromě toho se na zchlazeném mase vytvoří po položení na rozpálenou pánev krásná kůrčička, která udrží šťavnatost uvnitř.

Za třetí, proces smažení vyžaduje zvláštní pozornost věnovanou času a teplotě. Před položením masa musí být pánev dobře zahřátá. U malých kousků vepřového masa stačí 3-5 minut smažení z každé strany. Pokud jsou kousky větší, doba přípravy se prodlouží na 15-25 minut. Je důležité si uvědomit, že přesná doba přípravy se může lišit v závislosti na tloušťce kusu a požadovaném stupni propečení. U vepřových steaků je optimální doba asi 5 minut z každé strany.

Za čtvrté, po hlavním smažení se doporučuje nechat maso „odpočinout“. Když steak získá na povrchu požadovanou zlatavou barvu, měli byste vypnout oheň, ale maso nechat ještě několik minut na pánvi pod pokličkou. Tento krok umožní, aby se šťáva z masa rovnoměrně rozprostřela uvnitř kusu a ten byl ještě šťavnatější a křehčí. Během „odpočinku“ se navíc maso díky zbytkovému teplu dále vaří, což zajistí rovnoměrné propečení.

Správné krájení na plátky, marinování, kontrola doby a teploty smažení a doba „odpočinku“ po upečení – všechny tyto kroky vám společně pomohou vytvořit pokrm restaurační kvality. Pamatujte, že praxe vede k dokonalosti a vaše vepřová pečeně bude při každé přípravě lahodnější a chutnější.

Doporučujeme také:

Leave a Response