Nejnepříjemnější pro úrodu okopanin je držet je na záhoně příliš dlouho, stejně jako začít sklízet před termínem.
Například červená řepa. Ta může s příchodem mrazů trpět, ukáže se, že není tak chutná, je drsná a dokonce popraskaná.
Proto je tak důležité mít představu o včasnosti sklizně řepy.
Aby zelenina správně vyrostla, ale také aby neseděla na zahradě, je třeba sledovat příznaky zralosti.
Čas sklizně červené řepy
1. Pokud se na povrchu záhonu objevil vrchol řepy a vy snadno odhadnete, jakou bude mít zelenina velikost.
Pro informaci: zeleninu můžete sklízet, pokud vrchol řepy dosáhl 4 cm. Pokud přesáhne 7 cm, bude řepa přezrálá.
2. Pokud začnou listy žloutnout. Tento příznak naznačuje, že bude lepší řepu v následujících 5-7 dnech odstranit.
3 Pokud se objevily tenké bíle zbarvené kořeny. První příznak tzv. výhonků. Okamžitě skliďte plodinu.
A nejpřesnějším příznakem je počítat s termínem dozrávání plodů, který výrobce osiva uvádí na obalu.
Jak sklízet červenou řepu
Nejprve je nutné dva týdny před sklizní přestat zalévat.
Za druhé, vyberte si slunečný nebo suchý den. Řepu sklizenou za deště je třeba před uskladněním usušit.
Zatřetí, řepu netrhejte za očka, ale vykopejte ji vidlemi. Po sklizni byste měli zeleninu nechat uschnout a poté z ní setřít lepkavou zeminu.
Tyto jednoduché rady pomohou vypěstovat dobrou úrodu a zabrání jejímu zkažení.