Blog

Jak se zbavit slimáků na zeleninové zahradě pomocí lidových prostředků: utečou navždy

87views

Prozradíme vám, kde se berou a jak se slimáků nadobro zbavit.

Slimáci v zeleninové zahradě – noční můra každého zahrádkáře, protože tito nenasytní měkkýši jsou schopni zničit celou úrodu a kromě toho se velmi rychle množí.

Odkud se berou slimáci v zeleninové zahradě

Tito škůdci mají velmi rádi vlhko. Deštivé léto nebo blízká spodní voda pro ně vytvářejí ideální podmínky.

Počasí ani zeměpisné podmínky vás neovlivní, ale můžete si zeleninovou zahradu oplotit. Nebudete tomu věřit, ale mezi věci, kterých se slimáci na zeleninové zahradě bojí:

  • drcený kámen;
  • písek;
  • sůl;
  • vaječné skořápky.

Stavba jejich těla jim neumožňuje lézt po takových materiálech. Pokud je rozptýlíte po obvodu, škůdce se k vašim rostlinám jednoduše nedostane.

Proč byste neměli slimáky drtit? Jejich zbytky mohou přilákat další škůdce, což povede k dalším problémům. Pojďme se dozvědět, co dělat, když už obsadili vaše rostliny, čeho se slimáci na zeleninové zahradě bojí a jak se jich zbavit.

Nejlepší prostředek proti slimákům již máte na poličce, a proto není nutné kupovat biopreparáty proti slimákům.

Boj proti slimákům – snadný způsob

Seznam toho, čím posypat půdu proti slimákům, zahrnuje takové jednoduché prostředky, jako jsou:

  • popel;
  • rašelina;
  • písek;
  • použitá káva a čaj.

Těmi lze posypat půdu kolem rostlin. Upozorňujeme však, že popel je třeba každých 10 dní a po dešti znovu posypat. Káva a čaj mohou odpuzovat škůdce po dobu jednoho týdne, poté je třeba je znovu zalít. Rašelina a písek přitom takové problémy nemají. Pro větší účinnost můžete rašelinu smíchat s pískem a popelem – touto směsí pak posypte vrchní část půdy.

Slimáci v zeleninové zahradě – jak se zbavit škůdců

Přírodní bezplatný prostředek proti slimákům, který nemusíte ani dodatečně kupovat – to je sůl. Najdete ji v každé domácnosti a je jedním z hlavních nepřátel těchto škůdců. Ideální je zředit 500 g draselné soli v 5 litrech vody. Když tekutina ztmavne, můžete ji nastříkat na listy a půdu kolem rostlin.

Záchranou může být také ocet ze slimáků. Stačí vzít 100 ml octa na 5 litrů vody. Touto tekutinou můžete postříkat rostliny a půdu v jejich blízkosti. Pro dosažení nejlepší účinnosti ji používejte jednou týdně po dobu jednoho měsíce.

Dříve jsme vám řekli, proč potřebujete hořčici – výhody na dacha pozemku.

Leave a Response