Když hledáte květiny, které by v letním období zdobily váš balkon, jako první vás napadnou muškáty. Jsou to spolehlivé rostliny, které se velmi snadno udržují. To však nic nemění na tom, že vyžadují také speciální péči. Nabízíme vám recept na domácí hnojivo, které promění váš prostor v ráj květin.

Když si chcete zařídit balkon, jedním z prvních návrhů, který můžete od milovníků rostlin dostat, je pěstování muškátů. Jsou to květiny, které si bezkonkurenčně získaly srdce zahrádkářů. Mnoho lidí se je rozhodlo pěstovat, aby si jimi vyzdobili svůj bezprostřední domácí prostor. Hlavním plusem spojeným s jejich volbou je snadná péče. Kvetou od června do září, což je ještě poměrně dlouhá doba. Pokud se však chcete těšit z barevných poupat déle, poradíme vám, jaké hnojivo byste měli použít.

Pelargonie – sazenice. Jak se staráte o nejkrásnější balkonové květiny?

Obvykle se málokdo rozhodne. vysadit muškáty ze semen, protože se jedná o zdlouhavý proces – trvá přibližně šest měsíců. Častěji ji používají zahradníci, kteří později prodávají řízky majitelům domů, kteří si jimi chtějí ozdobit balkony. Po zakoupení řízků je třeba je zakořenit. K tomu potřebujete velký květináč vyložený úrodnou, propustnou půdou s vysokou kyselostí. Jakmile je rostlina řádně zasazena, můžete ji v polovině května hrdě vynést na balkon.

Pelargoniím se daří na slunných místech i v polostínu. Amatérští zahradníci se nemusí obávat o své schopnosti, protože květina nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Důležité je pravidelné zalévání, která by měla být prováděna jednou týdně na jaře a každé dva dny v létě. Vše samozřejmě závisí na počasí. Půda by neměla být příliš mokrá, takže v případě deště zalévání vynechejte. Důležité je také nenamáčet stonky a listy, protože by to mohlo vést k rozvoji chorob. Pokud chcete hrdě vyjít na balkon a kochat se mořem květů, je dobré použít kondicionér na bázi jedné z oblíbených zelenin mnoha Slováků. Určitě ji najdete i u vás doma.

Jak pečovat o muškáty, aby krásně kvetly? Použijte toto domácí hnojivo a těšte se z květů až do pozdního podzimu.

Pelargonie mají značné nároky na živiny, např. draslík a fosfor. Tyto látky jim můžete dodat přípravou hnojivo na bázi brambor. Před zahájením procesu přípravy výživného nápoje pro rostliny je nutné. brambory nejprve důkladně umýt a nastrouhat i se slupkou.. Celou směs vložte do hrnce a zalijte litrem vody. Směs vařte asi 15 minut. Horký bramborový odvar sceďte přes síto a přidejte studenou vodu v poměru 1:1. – Takto získáte domácí hnojivo. Pokud ho budete aplikovat jednou týdně po celé léto, dodáte muškátům potřebné minerály. Díky tomuto ošetření budou květiny zdobit náš balkon až o měsíc déle než květiny našich sousedů.

Související články: Muškáty, které se nacházejí na území České republiky, jsou vhodné pro pěstování v přírodě:

Muškátníci tento „nápoj“ milují. Funguje jako vitaminová bomba. Jednou nebo dvakrát vyrostly nové květy

Návod na manipulaci s muškáty. Květy budou velké jako nadýchané bambulky.