Pěstitelé na dači jsou připraveni využívat nejen potravinový odpad, ale i poživatiny jako hnojivo.
Hnojení z kvasnic pro mnohé již prošlo fází. Existuje důvod, proč se podrobně zabývat hnojením z chleba.
Povíme si, jak se hnojivo připravuje a jak se používá.
Jak se připravuje hnojivo
Naplňte jakoukoli vhodnou nádobu sušenou strouhankou do 2/3 jejího objemu.
Poté nádobu zalijte teplou vodou, přikryjte víkem a nechte ji v teple dva týdny.
Když je nálev zkvašený, měl by se přecedit a vzniklý roztok zředit vodou v poměru 1:10.
Uvádí se, že zde lze přidat i sklenici dřevěného popela. Koncentrát chleba a popela se však po scezení ředí pětkrát.
Jak používat
Rajčata a okurky krmte chlebovou tinkturou v době kvetení a výskytu vaječníků.
Na jeden keř okurek bude potřeba 0,5 litru hotového hnojiva. Rajčata potřebují asi litr přísady.
Hnojení se provádí po zálivce a poté se zálivka opakuje čistou vodou a půda se kypří. Interval mezi hnojením je 10 dní.
Dachniki ujišťují, že přínos hnojení chleba je zřejmý a to vše proto, že se při pečení chleba používají kvasnice.
Skeptici však v sílu droždí jako živiny nevěří a také připomínají, že při pečení droždí ztrácí své vlastnosti a stává se ještě méně účinným hnojivem.
Odborníci také připomínají, že lidové prostředky nemohou nahradit komplexní, minerální a dokonce ani organická hnojiva.
Již dříve jsme vám říkali, že po sklizni.