Blog

Proč rajčata při dozrávání praskají: čím je to nebezpečné a zda lze úrodu zachránit

Помидор
111views

Zahrádkáři, který očekává bohatou úrodu rajčat, může zkazit náladu další nepříjemnost.

Kromě fytoftorózy a dalších chorob mohou úrodu zkazit i praskliny, které se na plodech objeví během zrání.

Zjistěme, proč rajčata praskají a zda lze úrodu zachránit.

První důvod: zalévání

Nedostatek vláhy vede ke zpomalení růstu plodů, slupka se stává méně pružnou a praská. V tomto případě mohou praskat jak zralá, tak zelená rajčata.

Totéž se může stát rajčatům v horkém počasí.

Druhý důvod: agronomické postupy

Přejezd a zaštipování rostliny by mělo být opatrné. Poté, co dachaři odstraní postranní výhonky, rostlina odevzdá všechny své šťávy a sílu dozrávajícím plodům.

Intenzivní růst vede k tomu, že slupka praská, nestačí se kvůli rychlému růstu plodů zformovat.

Důvod třetí: choroby

Vlivem vysoké vlhkosti se mohou objevit choroby, jako je vertexová hniloba, fytoftóza a alternarióza, a další choroby.

Taková rajčata by se neměla konzumovat. Škvírami se do nich mohou dostat zdraví škodlivé bakterie.

Důvod čtvrtý: hnojiva

Nadměrné nebo nedostatečné hnojení vede také k praskání plodů.

Jak zachránit úrodu

Pěstitelé dachů musí pamatovat na včasnou aplikaci hnojiv. Během růstu sazenic je zapotřebí fosforu a dusíku.

Během kvetení a plodů – draslík a fosfor.

Poslední krmení se provádí dva týdny před sklizní bórem a manganem, draslíkem a jódem.

Leave a Response