Zahrádkáři, který očekává bohatou úrodu rajčat, může zkazit náladu další nepříjemnost.
Kromě fytoftorózy a dalších chorob mohou úrodu zkazit i praskliny, které se na plodech objeví během zrání.
Zjistěme, proč rajčata praskají a zda lze úrodu zachránit.
První důvod: zalévání
Nedostatek vláhy vede ke zpomalení růstu plodů, slupka se stává méně pružnou a praská. V tomto případě mohou praskat jak zralá, tak zelená rajčata.
Totéž se může stát rajčatům v horkém počasí.
Druhý důvod: agronomické postupy
Přejezd a zaštipování rostliny by mělo být opatrné. Poté, co dachaři odstraní postranní výhonky, rostlina odevzdá všechny své šťávy a sílu dozrávajícím plodům.
Intenzivní růst vede k tomu, že slupka praská, nestačí se kvůli rychlému růstu plodů zformovat.
Důvod třetí: choroby
Vlivem vysoké vlhkosti se mohou objevit choroby, jako je vertexová hniloba, fytoftóza a alternarióza, a další choroby.
Taková rajčata by se neměla konzumovat. Škvírami se do nich mohou dostat zdraví škodlivé bakterie.
Důvod čtvrtý: hnojiva
Nadměrné nebo nedostatečné hnojení vede také k praskání plodů.
Jak zachránit úrodu
Pěstitelé dachů musí pamatovat na včasnou aplikaci hnojiv. Během růstu sazenic je zapotřebí fosforu a dusíku.
Během kvetení a plodů – draslík a fosfor.
Poslední krmení se provádí dva týdny před sklizní bórem a manganem, draslíkem a jódem.