Zde je jedna z nejoblíbenějších okrasných rostlin, kterou Slováci milují. Ohromí nádhernými pestrobarevnými květy, ale vyžaduje speciální pěstování. Jak o tuto rostlinu pečovat? Máme pro vás osvědčené způsoby, jak na to.

Jak pečovat o hortenzie, abyste se mohli déle těšit z krásných květů? Nabízíme vám vyzkoušené recepty pro krásnou, barevnou a voňavou zahradu, ze které bude mít radost každý. Následující tipy se vyplatí dodržovat.

Jak pěstovat hortenzie? Optimální poloha pro rostlinu

Pokud jde o téma, jak pěstovat hortenzie, začněme výběrem správného místa pro rostlinu. Každá rostlina má své specifické požadavky na substrát a místo, kde se cítí nejlépe. Zajištění optimálních podmínek pro daný druh je zárukou úspěchu a způsobem, jak si plně vychutnat krásu rostliny. V případě hortenzií je třeba dbát na to, aby byla rostlina zasazena v úrodné a propustné půdě. Hortenzie nemají rády přímé slunce, proto je vhodné je Nejlepší je zvolit polostinné stanoviště s mírným slunečním svitem..

Kdy sázet hortenzie?

Další otázkou, kterou je třeba zvážit, je, kdy vysadit hortenzie. Existují dva názory na optimální dobu výsadby mladých keřů. První možnost uvádí, že je to nejlépe koncem jara, kdy je riziko mrazů nízké.. Rostlina tak bude mít možnost dostatečně rozvinout svůj kořenový systém před příchodem léta. Často se také tvrdí, že nejvhodnější doba pro výsadbu hortenzií je je časný podzim. Tehdy má rostlina možnost rozvinout svůj kořenový systém v půdě před příchodem prvních mrazů.

Jak sázet hortenzie?

Jak sázet hortenzie? Výsadba hortenzií není složitý postup, ale je užitečné vědět, na co si dát pozor. Za prvé, jak již bylo zmíněno, je důležité vybrat správné stanoviště. Nejlepší je vysadit hortenzie do země ihned po zakoupení. Jáma, do které se hortenzie sází, by měla být dvakrát větší než kořenový bal. Na dno můžete dát trochu hnojiva pro kyselomilné rostliny. Nezapomeňte také čerstvě zasazenou rostlinu vydatně zalévejte.protože hortenzie špatně snášejí sucho.

Proč hortenzie nekvetou?

Někdy se stává, že i přes dodržování základních pravidel péče rostliny nekvetou. Proč hortenzie nekvetou? Vliv na to mají různé faktory, mezi které patří např. zamrznutí květních pupenů rostliny. Zahradní hortenzie nasazují květní pupeny v předchozím roce. Pokud květy náhodou zmrznou, rostlina v následujícím roce nekvete. Hortenzie jsou velmi citlivé na pokles teploty, takže rostlina by měla být dostatečně chráněna.

Co lze udělat pro to, aby hortenzie kvetla?

Co lze udělat pro to, aby hortenzie kvetla? Kromě mrazu ovlivňují kvetení hortenzie i další faktory. Mezi nimi můžeme zmínit např:

  • nevhodné umístění – zejména na místech vystavených silnému větru;
  • neprofesionální řezání – u hortenzie kalino je důležité, aby rostlina nepřišla o výhony, které by měly vykvést v následující sezóně;
  • zásaditá půdní reakcecož způsobuje, že rostlina méně kvete;
  • chorobykteré rostlinu napadají.

Hortenzie – choroby ohrožující rostlinu

Jaké choroby hrozí hortenziím? Choroby, které rostlinu napadají, mohou být různého původu a boj s nimi bohužel není nejjednodušší. Mezi nejčastější choroby hortenzií patří:

  • Bakteriální vadnutí hortenzie;
  • chloróza listů;
  • moučná plíseň;
  • skvrnitost listů;
  • Listová mozaika.

Kdy stříhat hortenzie? Jak stříhat hortenzie?

Kdy stříhat hortenzie a jak na to? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná ani jednoduchá, protože vše závisí na druhu, který máte na zahradě. V případě hortenzie kalinské vlastně není třeba rostlinu stříhat. Kaliková hortenzie nasazuje květy na loňských výhonech, takže řez by měl za následek nedostatek květů. Jiná situace je v případě hortenzie metlicovité.. Jedná se o druh, který nasazuje poupata na letošní výhony, takže řez je nezbytný. To by mělo být provedeno brzy na jaře a stávající výhony by měly být zkráceny asi o 2/3 své délky.

Jak chránit hortenzie na zimu?

Na závěr si odpovíme na otázku, jak chránit hortenzie na zimu. Tato rostlina špatně snáší mrazy, proto je třeba ji na zimu přikrýt.. Je důležité, aby se tak nestalo příliš brzy. Zahradníci doporučují chránit rostlinu po prvních mrazech. Nejlepší metodou ochrany je použití agrotextilie, které by měly rostlinu těsně zakrývat. Konstrukci je také třeba svázat provázkem, aby měla schopnost přežít nepříznivé povětrnostní podmínky, zejména při silném větru.

Související články: V případě, že se jedná o rostlinu, která se nachází na pozemku, kde je umístěna, je třeba ji umístit na místo, kde se nachází:

Přidejte do vody a zalijte hortenzie. Krásné květy nakonec změní barvu

Kalinová hortenzie nechce kvést? Zahradník odhaluje důvody