Blog

8 důvodů, proč zařadit do jídelníčku jablka, která mají řadu zdravotních výhod!

77views

Zase je tu to roční období: sezóna sběru jablek. A existuje řada dobrých důvodů, proč byste si měli naplnit košík až po okraj. Jablka právem patří do kategorie nejoblíbenějšího ovoce a není divu. Nejenže chutnají výborně sama o sobě, ale často se přidávají i do jiných pokrmů, kde se s různým kořením dostávají na další chuťovou úroveň. Když k tomu připočteme všechny zdraví prospěšné látky, které tyto plody přinášejí, jejich obliba v našich očích ještě vzroste.

O jakých zdravotních benefitech je řeč? Podívejme se na tento seznam 10 působivých důvodů, proč zařadit jablka do svého jídelníčku. Ne nadarmo se říká: „jedno jablko denně drží lékaře stranou“. (v překladu: „Jablko denně vás ochrání před doktorem“).

(1) Jablka jsou výživná

Je to ovoce, které je bohatým zdrojem vlákniny a vitaminu C. Obsahuje také polyfenoly, které se nacházejí hlavně ve slupce a které mohou mít řadu zdraví prospěšných účinků. Studie ukazují, že mezi další živiny, které jablko obsahuje, patří draslík, vitamin K, mangan, měď a vitaminy A, E, B1, B2 a B6.

(2) Jsou prospěšná pro vaše srdce

Jablka podporují zdraví srdce hned několika způsoby. Snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění může souviset s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho, jak jsme již zmínili, jablka obsahují polyfenoly, které mají antioxidační účinky a které pomáhají snižovat krevní tlak a jsou spojovány s nižším rizikem mrtvice.

(3) Jsou spojována s nižším rizikem cukrovky

Několik studií spojuje konzumaci jablek s nižším rizikem cukrovky 2. typu díky obsahu výše zmíněných polyfenolových antioxidantů.

(4) Jsou prebiotiky a podporují dobré střevní bakterie.

Jablka obsahují pektin, druh vlákniny, která působí jako prebiotikum. To znamená, že vyživuje dobré bakterie ve střevech. Nový výzkum také naznačuje, že pektin může být příčinou některých ochranných účinků jablek proti obezitě, cukrovce 2. typu a srdečním chorobám.

(5) Obsahují sloučeniny, které mohou pomáhat v boji proti astmatu

Jablka bohatá na antioxidanty mohou pomoci chránit plíce před oxidačním poškozením. Slupka jablka totiž obsahuje flavonoid kvercetin, který může pomáhat regulovat imunitní systém a chránit před astmatem.

(6) Jablka mohou podpořit zdravé trávení a hubnutí

Strava bohatá na ovoce (a zeleninu) vám může pomoci udržet si zdravou váhu – nebo shodit nějaké to kilo. Jablka jsou plná vlákniny, a proto jsou na tomto seznamu na prvním místě. Vláknina totiž zpomaluje trávení a zvyšování hladiny cukru v krvi. Díky tomu vás zasytí a je méně pravděpodobné, že se budete přejídat. Jablko je také skvělou alternativou, kterou můžete mít po ruce, pokud dostanete chuť na sladké.

(7) Mohou být prospěšné pro zdraví kostí

Konzumace ovoce je spojena s vyšší hustotou kostí, což je ukazatel zdraví kostí. A právě antioxidační a protizánětlivé látky v jablkách mohou podporovat zdraví kostí. Navíc konzumace ovoce může přispět k zachování kostní hmoty s přibývajícím věkem.

(8) Mohou pomáhat předcházet Alzheimerově chorobě

Je čas začít jíst více jablek a dalších potravin bohatých na flavonoidy. Jedna studie zjistila, že u dospělých osob ve věku 50 let a starších, které ve svém jídelníčku konzumovaly pouze malé množství potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou bobuloviny nebo jablka, byla 2 až 4krát vyšší pravděpodobnost, že se u nich během 20 let vyvine Alzheimerova choroba a příbuzné typy demence, než u osob, které jedly více potravin bohatých na flavonoidy.

Co si o tom myslíte vy? Přesvědčil vás tento článek natolik, abyste do svého jídelníčku zařadili více jablek? Je jasné, že jablka nám neuvěřitelně prospívají a jejich konzumace je spojena s nižším rizikem mnoha závažných onemocnění. Největšího prospěchu dosáhnete, když budete jíst celé ovoce i se slupkou a dužinou.

Pokud vás tento článek plný prospěšných informací zaujal, pak neváhejte a přečtěte si tento článek s

Leave a Response