Pouhý jeden siderát vysetý na pozemku se dokáže zbavit spousty problémů.
Mluvíme o hořčici – ta dokáže „vyléčit“ bolesti hlavy dačického pěstitele způsobené chorobami, škůdci a plevelem jedním rázem.
Kdy zasít
Vzhledem k tomu, že tato rostlina snadno snáší nízké teploty, lze ji vysévat již začátkem května.
Kde vysévat
Pokud chcete mít z hořčice skutečný užitek, nezapomeňte ji nechat na pozemku růst 3 týdny.
Semena zapravte do půdy, kde plánujete pěstovat rajčata, papriky, lilky, okurky, cukety, patisony, melouny, melouny a dýně.
Po 3 týdnech je třeba zelenou hmotu hořčice seříznout, nasekat, rozprostřít po pozemku a znovu zrýt. Hloubka okopání by měla být 3 až 4 cm – pokud se toto doporučení ignoruje a hořčičná zelenina se zakope hlouběji, než je nutné, negativně to ovlivní proces rozkladu, a tím se sníží účinnost hnojiva.
Po dokončení plochu vydatně zalijte a před výsadbou zeleniny počkejte ještě týden.
Jak to funguje
Hořčice brzdí růst plevelů tím, že do půdy uvolňuje glykosidy – látky, které brzdí vývoj škodlivých rostlin.
Hořčičné silice potlačují šíření chorob, jako je černá noha, kořenová hniloba, vadnutí, rhizoktonióza a parazitóza.
Hořčice také účinně odpuzuje škůdce, zejména háďátka a drátovce.
Již dříve jsme připomněli nutnost posklizňové péče.