Nejoblíbenější volbou pro zahradní živý plot jsou tety, konkrétně odrůdy smaragd a brabant. Tyto jehličnany vypadají na zahradě skvěle a poskytují účinnou ochranu před zvědavými sousedy. Co lze udělat pro to, aby byly husté a velké? Uplatněte několik zásad již při výsadbě.

Smaragdové a brahmínové tisy jsou vitální živé stromy, které doplňují tradiční ploty a někdy je mohou i nahradit. Tyto jehličnany vysazené jednotlivě nebo ve skupinách vytvářejí zajímavá zahradní aranžmá. Potěší vaše oči, pokud při jejich výsadbě dodržíte nejdůležitější pravidla. Zjistěte, co musíte udělat, aby vaše túje rostly velké a husté.

Kdy vysadit tůje? Načasování je důležité pro jejich vývoj

Tůje pěstované v květináčích lze vysazovat v průběhu celého vegetačního období, s výjimkou sucha a mrazů. Výsadba rostlin zakopaných do země se provádí ve dvou termínech – jaro a podzim.

Jarní semestr je na přelomu dubna a května. Na druhé straně podzimní výsadba stromů se provádí od konce srpna nebo začátku září do konce října nebo začátku listopadu., nejpozději však šest týdnů před příchodem mrazů.

Jak často bych měl vysazovat túje? Správné rozestupy zajistí krásný živý plot.

Při výsadbě stromů je důležité zohlednit rozdílnou strukturu smaragdových a brabantských tisů. První z nich mají krátké a ochablé větve, a proto jsou jejich vysazujte každých 50 cm, abyste vytvořili hustý živý plot. Druhá odrůda má naopak dlouhé a bohaté výhony, proto dodržujte rozestupy 60 až 80 cm.

Větší rozestupy způsobují, že se stromy šíří do stran, nikoliv nahoru. Na druhou stranu, pokud udržujete menší rozestupy, mohou vitální stromy oslabit v důsledku konkurence o vodu a živiny. Malé rozestupy také zvýší jejich růst směrem vzhůru.

Při výsadbě tisů vedle plotu je třeba dodržet vzdálenost alespoň 1 m. To vám umožní bezproblémové provádění údržby, například prořezávání.

Jak vysadit tis? Umístění, půda a hloubka jámy

Smaragdové a brabantí tuje sázejte na slunné místo do půdy vyložené kůrou.která byla předtím zbavena plevele. Půdní reakce by měla být mírně kyselá. Doporučuje se také přidat hnůj, kompost nebo speciální hnojivo pro jehličnany. To je důležité zejména v případě, že je půda lehká a rychle vysychá.

Průměr jamek, do kterých tuje zasadíte, by měl být 50 cm. Můžete také vykopat příkop pro živý plot. Sazenice zalévejte ihned po výsadbě a postup provádějte za slunečného a teplého dne.

Související články:

Často přehlížená léčba, která může zachránit vaši tui. Tlaková myčka se bude hodit

Nevylévejte ji do umyvadla, ale polijte s ní své tuje. Stromům se bude dařit a po zimě opět ožijí.