Cuketa je velmi vděčná zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Cukety rádi pěstují i začínající zahrádkáři, protože jsou nenáročné na pěstování. Vyplatí se předem zjistit, co cuketa nemá ráda, protože to pomůže zajistit správné podmínky pro pěstování.

Pěstování cuket na domácí zahrádce je skvělý způsob, jak si zajistit chutnou a zdravou zeleninu po celé léto. Zejména proto, že se nejedná o náročnou rostlinu a nevyžaduje z vaší strany mnoho péče a pozornosti. Když na svou zahradu přilákáte opylující hmyz, úspěch se dostaví, proto se chopte lahve a vyrobte si jednoduché řešení, jak přilákat včely.

Co nemá cuketa ráda? Poskytněte jí správné podmínky pro růst

Péče o cukety není náročná. Pokud se o ni budete správně starat, může se těšit bohaté úrodě. Nejdůležitější při výsadbě cukety je výběr místa. Má ráda úrodnou, humusovitou půdu a silně osluněné stanoviště. Před výsadbou je nejlepší obohatit půdu kompostem nebo koňským hnojem.aby měly rostliny přístup ke správným živinám. Mějte na paměti, že cukety rychle rostou, proto dodržujte dostatečné rozestupy mezi rostlinami. Důležitým faktorem během kvetení a tvorby plodů je. dostatečná zálivka. Zalévejte hojně, každý večer, od kořene. Vyvarujte se namáčení listů, protože to podporuje rozvoj chorob. Dobrým způsobem, jak zajistit cuketám dostatečnou půdní vlhkost, je mulčování, například slámou. Zabráníte tím také růstu plevelů, které cuketám berou živiny.

Co lze udělat pro to, aby cuketa plodila? Musíte pomoci opylit její květy

Prázdné květy cukety neplodí, takže se můžete se sklizní této zeleniny rozloučit. Je to obzvlášť frustrující, když jste do jejího pěstování vložili hodně úsilí. Stává se to hlavně kvůli nedostatku opylení, které je pro jejich produkci nezbytné. Naštěstí se s tímto problémem můžete vypořádat a pomoci rostlině s opylením. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je vysadit v blízkosti medonosné květiny, například levanduli nebo axamincii, a přilákat tak na zahradu opylující hmyz.

Kromě toho je dobré postříkat cukety domácím roztokem.abyste povzbudili včely k návštěvě jejích květů. Připravte si postřik na bázi cukru ze 2 litrů vody, velké lžíce medu a 4-5 lžic cukru. Všechny ingredience smíchejte v lahvi s rozprašovačem a postřikujte květy a listy cukety dvakrát denně – ráno a večer, v době květu 2 až 3krát týdně. Tím zajistíte, že žádný hmyz nevynechá žádný z květů, což výrazně zvýší šanci na tvorbu plodů.

Související články:

Vertikální pěstování cuket. Jak to dělat dobře – zásady a výhody vertikálního pěstování

Jak pěstovat cukety? Z jedné sazenice můžete sklidit až 40 plodů. Stačí jedna chyba a můžete přijít o bohatou úrodu