Blog

Jaké potraviny jíst při nízkém obsahu sacharidů

88views

O nízkosacharidové nebo nízkosacharidové dietě se v dnešní době mluví všude. Líbí se vám představa rychlého hubnutí, které je bez práce a bez jojo efektu? Pak je ten správný čas se do ní pustit. Prozradíme vám, jaké potraviny jíst při nízkosacharidové dietě.

Pravidla nízkosacharidové diety

Diety jsou v poslední době velmi populární. Nejsou složité, což je obrovská výhoda, zejména pro ty z nás, kteří se ve výživě příliš nevyznají. A u každé diety ztroskotali na tom, že vlastně nevědí, co mají jíst. Během nízkosacharidové diety neměníte nijak dramaticky svůj jídelníček, až na jednu drobnost – omezíte sacharidy. Při klasické nízkosacharidové dietě nesmíte sníst více než 150 g denně. této makroživiny.

Existuje však více typů nízkosacharidových diet. Nejznámější je ketodieta. Během ní na sebe budete trochu přísnější. Nebudete jíst více než 50 g sacharidů (někdy se můžete dostat i na hranici 30 g). Výsledek se však dostaví rychleji. Hubnete bez hladovění a nemusíte ani sportovat. Během prvního týdne můžete můžete zhubnout o jednu velikost šatů.

Podívejte se na recenzi a najděte si ten pravý pro vás. S předem připravenou ketodietou máte obrovskou výhodu v tom, že si můžete nemusíte se starat o plánování stravu. Keto jídla jsou hotová během chvilky, takže můžete skloubit hubnutí s péčí o rodinu. Výrobci vám dodají balíček kompletních jídel na dva a více týdnů a vy se můžete s chutí pustit do práce!

Co mohu jíst během hubnutí s nízkým obsahem sacharidů?

Ať už se rozhodnete pro běžnou nízkosacharidovou nebo rovnou ketodietu, stravování bude vypadat víceméně stejně. To znamená téměř žádné sacharidy, ovoce a sladkosti. Hlavními složkami stravy se stanou bílkoviny a tuky. Co tím myslíte?

Základem jsou bílkoviny

Bílkoviny se nacházejí především v mase a mléčných výrobcích, vejcích, rybách a mořských plodech. Pokud jste vegetariáni, sáhněte po tofu, seitanu, tempehu a dalších sójových výrobcích. Snažte se, aby váš jídelníček nebyl jednostranný, abyste neměli každý den to samé. Mezi chutné zdroje bílkovin patří , proteinové omelety, pudinky nebo proteinové tyčinky bez cukru.

Ne všechny tuky jsou špatné!

Všichni jsme si zvykli myslet, že tuky do jídelníčku prostě nepatří. Opak je však pravdou. Zdravé a prospěšné tuky bychom rozhodně neměli vynechávat. Jsou důležité nejen pro svaly a energii, ale také pro naše zdraví. Tuky ze správných zdrojů pomáhají udržovat cholesterolu na správné úrovni a snížit hladinu špatného cholesterolu. V některých typech nízkosacharidových diet tuky dokonce převažují.

Vyhněte se řepkovému a slunečnicovému oleji. Kupte si Produkty lisované za studena například lněné, sezamové a olivové. Jídla nesmažte, zvolte raději grilování, dušení nebo pečení. A nejlépe je použít olej až po uvaření a pokrm jím jen pokapat, aby měl lepší chuť. Jaké další tuky konzumovat? Ořechy, semínka (lněná, konopná), tučné mořské ryby a tučnější maso, například vepřové.

Nezapomeňte na zeleninu

Zelenina je důležitá zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Jezte ji syrovou nebo lehce dušenou. Dlouhodobým vařením se ničí cenné látky. Při nízkosacharidovém stravování vyhledávejte zelenou zeleninu. Ta totiž obsahuje minimum sacharidů. Zásobte se špenátem, brokolicí, okurkou, cuketou. Samozřejmě i květák je skvělou volbou. Je z něj například skvělá nízkosacharidová pizza, kterou si můžete bez výčitek dopřát.

Mohu jíst během nízkosacharidové přílohy?

Přílohy jsou právě ty sacharidy, kterým byste se měli vyhýbat. Sacharidy nejsou jen čokolády a dorty. Ale těstoviny, rýže, , kuskus, pečivo a další. Pokud je váš denní limit 150 g sacharidů, klidně si dejte menší porci přílohy.

Šikovnou alternativou jsou nízkosacharidové verze příloh, jako např. konjakové těstoviny. Ty neobsahují téměř žádné sacharidy. Můžete z nich uvařit oblíbené boloňské špagety a asijské nudle. Nebo s nízkým obsahem sacharidů pečivo. Dnešní trh je plný zajímavých potravin, které čekají, až je vyzkoušíte.

Leave a Response