Kdy přesadit pivoňky? Tuto otázku si kladou nejen začínající zahradníci. Rostlina nemá ráda změny a může růst na stejném místě až 10 let. To však neznamená, že ji není třeba přesazovat vůbec. Zde je několik tipů, kdy je to nejlepší udělat.

Pivoňky jsou dlouhověké rostliny, takže se nemusí přesazovat často. Jednou za čas to však udělat musíte, protože čím déle rostou na stejném místě, tím hůře vypadají. Poupata nebudou tak bohatá a rostlina se bude pomaleji rozvíjet. Pokud chcete, aby „letní královna zahrady“ těšila oko po celé letní prázdniny, musíte jí předem zajistit příznivé podmínky.

Kdy přesazovat pivoňky? Jen jeden termín je správný

Přesazování pivoněk je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete při jejich pěstování udělat. Nelze ji provádět kdykoli během sezóny, pouze tehdy, když se vám to líbí. Pokud chcete zlepšit kvetení rostliny, je třeba mít na paměti několik pravidel. Především se květina nesmí na jaře přemístit na nové místo. Účinek pak bude kontraproduktivní: stav pivoňky se zhorší a rostlina vůbec nevykvete.

Druhým nejhorším obdobím je pozdní podzim. Tehdy je květ vystaven nízkým teplotám a může zmrznout. Nejvhodnější dobou pro přesazování pivoněk je druhá polovina srpna nebo první polovina září. Pak si můžete být jisti, že se rostlina řádně uchytí a v následující sezóně se vám odmění krásnými poupaty.

Jak sázet pivoňky, aby kvetly? Jeden krok je klíčový

Než začnete s přesazováním pivoněk, musíte je na tento postup připravit. Odřízněte všechny listnaté výhonky. Ponechte 10 cm stonků nad zemí. Vezměte do ruky rýč a okopejte okolí květu. Poté kopněte pod půdu a rostlinu vytáhněte nahoru. Odstraňte polámané kořeny a rozdělte pivoňku na dvě části. Každá z nich by měla mít 2 až 3 pupeny. Vykopejte dvě jámy hluboké 20 cm. Měly by být dvakrát širší než kořeny (podzemní části rostliny). Jámy vyplňte kompostem a zasypte úrodnou, propustnou půdou. Květiny zasaďte do hloubky 4 cm. Půdu zhutněte a vydatně zalijte. Navrch dejte další vrstvu kompostu. Nezapomeňte na Pivoňky je nejlepší přesazovat večer nebo za chladného, zamračeného dne.

Související články:

Proto pivoňky nemají šanci vykvést. Místo překvapení se podívejte

Pivoňky jsou obsypané květy. Stačí je zalévat „babičkovským“ hnojivem. Vykvetou jako nikdy předtím