Orchideje jsou nádherné květiny, které svými pestrými květy velkolepě ozdobí váš domov. Naše oči budou těšit ještě dlouho, pokud budeme dodržovat nejdůležitější pravidla péče o tyto exempláře. Co však dělat, když začnou žloutnout listy? Květinářství má řešení.

Orchideje existují ve více než 40 odrůdách. Liší se tvarem a barvou květů. Tyto rostliny jsou poměrně náročné na pěstování. Kromě toho někdy jejich listy začínají žloutnout. Příčinou může být nemoc nebo nesprávná péče. Je proto vhodné zvážit tyto dvě možnosti.

Žloutnutí listů orchidejí v důsledku nesprávné péče. Jak o rostlinu pečovat?

  • První příčinou žloutnutí listů orchidejí je příliš mnoho vody v květináči. Přelitá rostlina neabsorbuje správně živiny, což způsobuje ztrátu barvy i síly listů.

V takovém případě byste měli orchidej přesadit do nového květináče. a začít ji dostatečně zalévat. Pokud nedokážete odhadnout, kolik vody květina potřebuje, dejte do květináče jednou týdně tři kostky ledu. Tato metoda povzbudí rostlinu k tvorbě nových poupat.

  • Orchideje žloutnou, protože nemají správnou teplotu. V létě by měla být 24 stupňů Celsia a v zimě 18 stupňů Celsia.
  • Listy rostliny mohou zežloutnout také v důsledku špatného umístění. Nezapomeňte, že květina dává přednost místům s rozptýleným světlem. Proto je nejlepší umístit ji na parapet okna orientovaného na východ nebo západ.

Listy orchidejí žloutnou v důsledku onemocnění. Jak rostlinu zachránit?

Když listy orchidejí žloutnou a začínají se vlnit, pravděpodobně se jedná o choroby, jako je chloróza, hniloba nebo fuzáriová plíseň.

Chloróza brzdí růst rostlin a kvetení. Choroba způsobuje žloutnutí listů. V této situaci bychom měli napadené části odstranit, stejně jako v případě hniloby. Nezapomeňte to provést čistým nástrojem.

Fuzarióza se pozná podle žloutnutí a následného hnědnutí listů. S touto chorobou se bojuje nejsnáze. Stačí, když Orchidej zalévejte měkkou vodou a hnojte, dokud pH půdy nedosáhne hodnoty kyselosti 4,5 až 6.

U těchto chorob můžeme případně použít fungicid. Tento specializovaný rostlinný prostředek bojuje proti infekci a ničí houbové patogeny.

Související články:

Nastrouhejte avokádová semínka a zalijte je vodou. Ráno rostliny postříkejte. Hromadné napadení se okamžitě zastaví

Dracéna zezelená štěstím, když do ní nalijete tento „koktejl“. Žluté listy zmizí beze stopy