Škůdci vám mohou zkazit radost z květin na balkoně nebo na zahradě. Obzvláště nepříjemné jsou mšice, které, ačkoli jsou malé, napáchají během krátké doby velké škody, což vede k úhynu rostlin. Abyste tomu zabránili, měli byste jednat ihned po zjištění problému. Nemusíte však hned používat chemii. Můžete použít domácí přípravek, který je chválen pro svou bezpečnost a účinnost.

Mšice jsou drobný hmyz, který se živí šťávou vysátou z rostlin a přenáší přitom na ni choroby. Lze je snadno odhalit – dorůstají velikosti až 5 mm, mají měkké tělo bez krunýře a mohou mít různou barvu od zelené přes světle hnědou až po černou.

Protože se vyskytují ve velkém množství na jednom místě, může jejich útok zničit rostlinu, na které se objeví.. V přírodě se berušky a zlatoočky specializují na boj proti mšicím, ale. je dobré používat přípravky, které se útočníků zbaví, ale neohrozí ostatní užitečný hmyz.

Použití kávové sedliny k odhánění mšic

Kávová sedlina udělá svou práci. Většinou po vypití šálku kávy skončí v koši a vyplatí se je využít jiným způsobem. Pokud se na rostlinách objeví škůdci, zalijte zbylou kávu sklenicí vroucí vody a nechte vyluhovat. Po vychladnutí nálev přeceďte přes gázu nebo tenkou látku, aby se zachytila usazenina. Připravenou tekutinu nalijte do rozprašovače a postříkejte rostliny se škůdci. Toto ošetření lze opakovat každý druhý den, dokud se mšice nezbavíte.

Pokud je napadených jedinců více, odložte si více sedimentu, abyste připravili nálev pro větší postřik. Tento přípravek obsahuje kofein a kyselinu chlorogenovou, které mají toxický účinek na nervový systém mšic. Za zvážení stojí i další pozitivní aspekt použití této metody, a sice skutečnost, že kávová sedlina má díky obsahu živin pozitivní vliv na rostliny..

Pozor však na rostliny, které preferují zásaditější půdu (včetně levandule, tymiánu, vinné révy a oleandru). Příliš mnoho kávy jim může uškodit.

Na co dalšího byste neměli zapomenout?

Především se vyplatí používat domácí, ekologicky bezpečné metody.. Pokud je však mšic příliš mnoho a dostupné přírodní metody se ukáží jako nedostatečné, je čas použít chemické prostředky. Nezapomeňte však postřikovat napadené rostliny večer, kdy již včely nejsou aktivní. Snížíte tak riziko poškození tohoto ekologicky cenného hmyzu.

Pokud chcete svou zahradu v budoucnu navíc ochránit před nežádoucím napadením mšicemi, vyplatí se postarat se o výše zmíněné berušky a krajníky, kteří se jimi živí. Pokud chcete podpořit aktivitu tohoto užitečného hmyzu na zahradě, terase nebo na větším balkoně, je dobré myslet na domečky pro ně.

Můžete si je koupit hotové nebo si je připravit sami podle návodů dostupných na internetu. Nebude na škodu vysadit nebo zasadit do květináčů například petržel, kopr, koriandr nebo libeček, které mají v oblibě berušky.

Související články:

Jdete v noci na záchod a něco tam cupitá. Není to ježek, ale svišť. Jak se jich zbavit?

Jen aby vás ovocné mušky konečně nechaly na pokoji. Potřebujete 2 věci. Žádné stopy po nich