Blog

Obezita představuje významné zdravotní riziko

97views

Víte, že máte kila navíc a trápí vás to, ale přesto se nesnažíte zhubnout? Nebo nemáte s nadváhou žádný problém? Tato situace může trvat nějakou dobu, ale po čase vás negativní důsledky obezity doženou. Kila navíc neznamenají jen nadměrné množství oblečení, ale také… významná zdravotní rizika. A těch rozhodně není málo. Postihují celý organismus a mohou ovlivnit kvalitu života. Jak se definuje obezita a co pro náš organismus představují nadbytečné kilogramy?

Obezita je onemocnění, které nelze podceňovat

Když se řekne obezita, většina lidí si vybaví tukové pásy, které se nacházejí hlavně v oblasti pasu a břicha. Ale nejde jen o tento tuk, mnohem závažnější je množství tuku, který obaluje vnitřní orgány, zatěžuje kardiovaskulární systém a další životně důležité orgány. Přispívá ke zkrácení délky života, a protože se jedná o nemoc, měla by se léčit. Nejúčinnější je pomoc a dohled odborníka. Nejste si jisti, zda máte jen kilo navíc, nebo zda se již jedná o obezitu? K její diagnostice můžete použít BMI index (index tělesné hmotnosti). Tento údaj však berte jako orientační, i obezita může být velmi individuální záležitostí. BMI vypočtete tak, že jednoduše vydělíte svou hmotnost v kilogramech svou výškou v metrech čtverečních. Pokud vám vyjde číslo vyšší než 30, jste v pásmu obezity, a pokud je číslo vyšší než 40, je obezita již velmi vážná. Stupeň obezity by měl posoudit lékař.

Zdravotní komplikace obezity

Hlavními zdravotními komplikacemi obezity jsou metabolické a kardiovaskulární problémy. To však zdaleka není vše, co může obézního člověka potkat. Může být také velmi nebezpečná spánková apnoekdy vrstvy tuku tlačí na dýchací systém a dochází ke krátkým zástavám dechu. Výjimkou nejsou ani neurologické problémy. Závratě a poruchy vidění způsobené zvýšeným nitrolebním tlakem, onemocnění jater při současné konzumaci alkoholu, endokrinologické problémy, cukrovka, nepravidelná menstruace, neplodnost a problémy s pohlavními orgány, zvýšené riziko , způsobené poklesem pánevního dna jsou dalšími důsledky. Obezita také ovlivňuje psychický stav člověka, podkopává jeho sebevědomí, může snižovat sebeúctu a nese s sebou riziko deprese a sociální izolace.

Strašák metabolického syndromu

Pod tímto pojmem se skrývá několik dalších rizik, která mohou výrazně zhoršit zdravotní stav člověka. Příčinou bývají vnitřní vrstvy tuku, zejména v částech těla, jako je břicho, svaly a orgány, které jsou obaleny tukem. Ty společně způsobují metabolické změny a bývají příčinou metabolického syndromu. Jak rozpoznat metabolický syndrom? Jde o obvod pasu – u žen nad 80 cm, u mužů nad 94 cm. Dále pak zvýšený krevní tlak, vyšší glykémie, triacylglycerol a HDL-cholesterol s vyššími hodnotami. To vše vede k rozvoji diabetu a narušení oběhového systému. Problémem je, že postižený se necítí nemocný, a proto necítí potřebu zahájit léčbu včas, než se syndrom plně rozvine.

Trpí také pohybový aparát

Obezita jednoznačně zhoršuje pohyblivost. Pohybový aparát je zatěžován mnohonásobně více, než by měl. Dilema spočívá v tom, že člověk s kilogramy navíc by se měl pohybovatale nadměrná hmotnost při pohybu nadměrně zatěžuje klouby. Pohyb by proto měl být přirozený a zátěž jen mírná. Mělo by se začít svižnou chůzí, kterou lze později prokládat během – tzv. joggingem. Indiánská chůze, při mírné nadváze je vhodná i jízda na kole a později běh.. Pokud máte artritidu, není způsobena obezitou, ale obezita ji výrazně zhoršuje. Sportování při obezitě je vhodné probrat s lékařem, abyste předešli možnosti zranění nebo poškození pohybového aparátu.

Nejúčinnější léčbou je prevence

Každý, kdo se někdy pokoušel shodit nějaké to kilo, ví, že je to těžký boj. Čím více kilogramů potřebujete shodit, tím je celý proces namáhavější a vyžaduje velmi silnou vůli – od změny jídelníčku až po dostatek pohybu a speciální cviky na formování různých částí těla. Zdravotní přínosy jsou však jasné, a proto se zdravější životní styl vyplatí. Nejlepším prostředkem proti obezitě je prevence, tj. nedopustit, aby tento stav vůbec nastal.

Leave a Response