Zkušení zahradníci nikdy nevyhazují vaječné skořápky, protože mohou zdvojnásobit vaši úrodu.
Jak správně používat toto užitečné hnojivo, prozradil agronom Ivan Russkikh na svém zenovém kanálu.
Jak používat vaječné skořápky jako hnojivo
Vaječné skořápky jsou jedinečným zdrojem vápníku a některých dalších mikroživin, které rostliny potřebují, ale díky své husté struktuře se v půdě rozpouštějí pomalu.
Nejjednodušší způsob, jak použít vaječné skořápky jako odkyselující hnojivo, je rozemlít je na mouku, jako je dolomitová mouka. I v této formě se však její aktivita projeví až na konci sezóny nebo v následujícím roce.
Je možné urychlit působení skořápek pomocí fosfatomobilizátorů, ale mnohem jednodušší je připravit hnojivo „rychlý vápník“.
Do třílitrové sklenice nalijte dva litry 9% octa a vložte tam skořápky tak, jak se objeví.
Při rozpouštění mušlí se vytvoří pěna, proto sklenici zcela nenaplňte octem a nevkládejte všechny nahromaděné mušle najednou.
Použité hnojivo takto: sklenici hnojiva rozpustíme v 5 litrech vody a zaléváme rychlostí 0,5-1 litr na rostlinu. Takové hnojivo mají velmi rády rajčata, papriky, okurky, lilky, zelí.
Také jako rozpouštědlo můžete použít kyselinu citronovou (polévková lžíce kyseliny citronové na jeden a půl litru vody).
Dříve jsme , než zkušení zahrádkáři jahody po plodech přikrmovali.