Špačci jsou častými návštěvníky našich zahrad. Přestože je navštěvují pravidelně, ne vždy je majitelé pozemků vítají. Je to proto, že na jídelníčku těchto ptáků jsou nejen housenky, slimáci a larvy škůdců, ale také chutné plody, které mohou sklízet. Jak špačky odradit? Přečtěte si účinné metody, které zachrání vaši cennou úrodu.

Špačci na zahradě – užiteční ptáci nebo škůdci?

Špačci jsou mimořádně inteligentní ptáci, kteří dokáží napodobovat nejrůznější zvuky – dokonce i lidskou řeč! Jejich charakteristické cvrlikání a pískání můžete poslouchat od svítání do soumraku, kdy jsou nejaktivnější. Na jaře a v létě dychtivě navštěvují vaše zahrady, kde hledají potravu a bezpečný úkryt. Jsou to všežraví živočichové, kteří se živí bezobratlými i plody a semeny.. Právě kvůli jejich zálibě v ovoci považuje mnoho zahrádkářů tyto ptáky za škůdce.

Nelze však kategoricky tvrdit, že špačci způsobují škody pouze na zahradě. V ekosystému hrají důležitou roli, protože přirozeně regulují počet běžných zahradních škůdců.. Jsou to užiteční ptáci, kteří se živí různými larvami, jako jsou hraboši, hraboši a drátovci. Živí se také moučnými brouky, brouky, slimáky a housenkami. Špačci tak chrání vaši zahradu před napadením různými škůdci. Je o nich také známo, že ochotně žerou třešně, višně, borůvky, švestky a další ovoce, což je pro zahrádkáře nepříjemné.

Jak plašit špačky – účinné metody

Špačci jsou na pozemcích, kde se pěstují keře a ovocné stromy, zřídkakdy vítanými návštěvníky. Není divu, protože způsobují značné ztráty na úroděna které jste čekali celou sezónu. Je však důležité si uvědomit, že vašim zahradám přinášejí také mnoho dobrého, protože je pomáhají zbavit škůdců. Proto byste neměli usilovat o úplné odstranění těchto ptáků z vaší oblasti, ale pouze je odradit od plodin, kterými se rádi živí.

Jak vyhnat špačky ze zahrady? Zde je několik metod, které ptákům neublíží:

  • Moruše – v blízkosti třešní, višní nebo ovocných keřů se vyplatí. vysadit moruše, které jsou pro špačky velkou pochoutkou.. Mnohem častěji se jimi budou živit a mezitím si můžete nasbírat plody, na které máte největší chuť;
  • Rolničky, fóliové stužky, balónky, cédéčka a plastové lahve. – nejrůznější odstrašující předměty, které zavěšené na větvích, foukající ve větru a vydávající hluk, špačky na chvíli odradí. Nezapomeňte však, že tito ptáci jsou velmi inteligentní a nedají se snadno přelstít, takže strašáky je třeba často vyměňovat.;
  • Síť – Ovocnou rostlinu, kterou chcete chránit před špačky, můžete zakrýt jemným pletivem;
  • Přirození nepřátelé – můžete umístit v blízkosti ovocných stromů a keřů. imitace dravých ptákůjako jsou sokoli nebo jestřábi, kterých se špačci bojí;
  • Zvukové repelenty – Tyto typy přístrojů mohou pomoci špačky regulovat tím, že vydávají zvuky, které jsou pro ně nepříjemné.

Špačci vyvolávají v zahrádkářích smíšené pocity. Pokud pěstujete ovoce, mohou se tito ptáci stát skutečnou nepříjemností, ale nevyplatí se je ze zahrady úplně vyhánět. Nezapomeňte, že po celou sezónu jsou vašimi spojenci v boji proti nejhorším škůdcům..

Související články:

Jak odradit špačky? Vysaďte tento keř. Tomuto nápadu jsem se zpočátku také smála, ale opravdu to funguje

Škůdci jedí na kila. Pozvěte na zahradu užitečné ptáky