Blog

Seznamte se s nanoSPACE. Rodinná firma z České republiky dobývá svět nanotechnologií

101views

Česká rodinná firma nanoSPACE je na trhu od roku 2012. Během této doby působí ve velmi atraktivní oblasti, která v posledních letech zažívá obrovský rozmach. Jedná se o nanotechnologie, které mohou zásadním způsobem zlepšit kvalitu lidského života.

Zpočátku se zaměřovala především na výrobky s nanovlákennými membránami, které mechanicky zabraňují pronikání roztočů. Drobné mezery mezi nanovlákny ve speciálních povlacích, přikrývkách a polštářích jsou tak malé, že mají velikost zhruba tisíciny lidského vlasu. Přes toto extrémně husté „síto“ se k alergikům a astmatikům nedostanou žádné dráždivé částice, což vede k téměř okamžitému zlepšení zdravotního stavu.

Odtud byl už jen krůček k senzačnímu úspěchu. Psal se rok 2016, když nanoSPACE jako první společnost na světě představila unikátní protiroztočové lůžkoviny a přikrývky z nanobavlny, které kombinují funkčnost nanomateriálu s bavlněným saténem.

Ale tím se nezastavila. Postupně se společnost nanoSPACE rozrůstala a navazovala partnerství s dalšími nanotechnologickými firmami po celé České republice. Díky tomu dnes můžete v e-shopu nanoSPACE vybírat např. z více než 120 nanoproduktů z oblasti:

  • ochranné prostředky
  • kosmetika
  • ložní prádlo pro alergiky a astmatiky
  • oděvy s protizápachovou úpravou
  • samočisticí povlaky
  • a další

Přelomový rok 2020 přinese raketový růst o 4600 %.

Ještě před rokem 2020 jste si mohli koupit , nanorespirátory a speciální nanoobaly s dokonalými ochrannými vlastnostmi od společnosti nanoSPACE. Až do příchodu pandemie koronavirů se však jednalo pouze o okrajový sortiment, o který mělo zájem minimum zákazníků.

To se změnilo po prvních zprávách o šíření koronaviru v Asii. Počet nákupů začal postupně stoupat, ale skutečná nákupní horečka vypukla ihned poté, co vláda vyhlásila opatření proti šíření kovidu-19. Prodej ochranných nanoprotektiv náhle vystřelil na tisíce kusů denně.

Během roku 2020 se prodalo nanoSPACE:

  • více než 1 milion nano uší
  • 250 tisíc nanorespirátorů
  • desítky tisíc antivirových šátků

Postupně rostlo povědomí o značce mezi lidmi, což mělo pozitivní dopad na prodej dalších nanoproduktů. Rodinná společnost nanoSPACE tak během pandemie meziročně vzrostla o neuvěřitelných 4 600 %. To znamená, že roční obrat v roce 2020 činil 128 milionů korun.

Budoucnost nanotechnologií

Provozní ředitelka Lucie Konečná očekává, že 2021 bude pro nanoSPACE dalším rekordním rokem. Průběžné údaje naznačují, že společnost v letošním roce minimálně zdvojnásobí svůj obrat. Vedení společnosti navíc správně vyhodnotilo, že pandemie nebude trvat věčně, a proto získané peníze moudře investovalo do vývoje nových nanoproduktů, rozšíření skladů a zefektivnění logistiky.

Postupně se začíná odhalovat potenciál nanotechnologií, o kterém donedávna vědělo jen pár nadšenců do inovací. Dnes však již není pochyb o tom, že nanosvět má před sebou zářnou budoucnost. Stále více lidí projevuje zájem o různá „udělátka“ pro domácnost.

V posledních měsících se pozornost zákazníků obrátila ke speciálním samočisticím nátěrům s nanočásticemi oxidu titaničitého (TiO2), který pomocí světla dokáže účinně čistit okolní prostředí i vlastní povrch. Podobně neunikla pozornosti ani existence náplastí s nanočásticemi stříbra, které zabraňují zánětům a urychlují hojení ran.

I když jsou všechny tyto výrobky úžasné, stále jsou jen špičkou ledovce. V budoucnu se nepochybně můžeme těšit na řadu dalších nanoproduktů, které nám všem usnadní život.

I malá země v srdci Evropy může být velmocí

A právě rodinná společnost nanoSPACE může hrát důležitou roli v oblasti nanotechnologií na celém světě. Již dnes se postupně začíná prosazovat na zahraničních trzích. Prostřednictvím společnosti Amazon a obchodních partnerů prodává v Německu, Francii, Itálii, Španělsku a Anglii.

Velký kus práce ale odvádí i doma v České republice. NanoSPACE je zakládajícím členem České asociace nanotechnologického průmyslu a aktivně se podílí na vzdělávání veřejnosti v oblasti nanoproduktů. Snaží se šířit povědomí o moderním průmyslu, v němž Česká republika zaznamenala již v minulosti značné úspěchy a dnes se bez nadsázky řadí mezi světové velmoci.

Zdejší firmy jsou autory mnoha patentů, které se využívají k výrobě nanoproduktů na druhé straně zeměkoule. A Liberci se dokonce v roce 2004 podařilo postavit první stroj na průmyslovou výrobu nanovláken na světě.

Pevně věříme, že se české firmy udrží na špičce i v příštích letech.

Leave a Response