Blog

Úžasné zdravé účinky Tea Tree Oil: Mnoho výhod nejen pro pleť!

90views

Pokud skutečně existuje něco jako kouzelný nápoj v oblasti zdraví a krásy, pravděpodobně nejblíže k němu má tea tree olej. Pro ty, kteří nejsou s účinky tohoto oleje příliš obeznámeni: ne, neposkytuje okamžité uzdravení, ani vás neudělá nesmrtelnými. Poskytuje však řadu dalších výhod, které vás zachrání před nepříjemnostmi!

Tea Tree olej je esenciální olej, který má mnoho výhod pro pokožku. Je alternativou k běžným léčebným postupům. Lze jej použít k léčbě stavů a příznaků, které postihují kůži, nehty a vlasy. Lze jej také použít jako deodorant, repelent proti hmyzu nebo ústní vodu. Při lokálním použití může tea tree olej léčit některé kožní choroby nebo zlepšit celkový vzhled pokožky.

Pojďme se tedy podívat na konkrétní výhody, které tento olej poskytuje.

1. Pomáhá proti akné

Jednou z výhod tohoto oleje je spolehlivé odstranění akné z pokožky. Jeho antimikrobiální vlastnosti dokáží odblokovat mazové žlázy, které způsobují akné, a dezinfikovat póry. V drogeriích se jistě často setkáte s pleťovými přípravky se složkami Tea Tree oleje.

2. Lék na plísňovou infekci nehtů

Plísňové infekce nehtů jsou poměrně časté. Přestože nejsou nebezpečné, mohou být nevzhledné. Naštěstí se v boji proti infekci osvědčil tea tree olej. Můžete použít několik kapek tea tree oleje nebo jej smíchat se stejným množstvím kokosového oleje a nanést na postižené místo.

3. Konec lupů ve vlasech

Svědění hlavy způsobené lupy může být pro život lidí z hlediska pohody a vzhledu docela destruktivní. Chcete-li omezit výskyt lupů, zkuste při mytí vlasů přidat do šamponu několik kapek tea tree oleje. V jedné studii dosáhla skupina, která používala šampon s obsahem tea tree oleje, 40% zlepšení v kontrole lupů.

4. Lze použít jako deodorant

Antibakteriální účinky tea tree oleje mohou pomoci kontrolovat zápach podpaží související s pocením. Zkuste smíchat kapky tea tree oleje s příjemně vonícím esenciálním olejem, například levandulovým, a naneste je, abyste krásně voněli po celý den.

5. Je prospěšný pro zdraví ústní dutiny

Některé studie prokázaly, že olej může mít schopnost léčit zánět dásní. Jeho antibakteriální vlastnosti ničí bakterie a snižují kazivost zubů. Chcete-li si vyrobit vlastní ústní vodu bez chemických látek, stačí přidat kapku tea tree oleje do šálku teplé vody, důkladně promíchat a kloktat v ústech asi 30 sekund.
Stejně jako ostatní ústní vody by se tea tree olej neměl polykat. Při požití může být toxický.

6. Pomáhá zklidnit ekzémy

Svědění kůže dokáže pěkně znepříjemnit život. Ekzém, což je zánět kůže z mnoha důvodů, lze zmírnit i díky vlastnostem tea tree oleje. Pokud trpíte ekzémem, zkuste smíchat pět kapek tea tree oleje s pěti kapkami levandulového oleje a denně jej aplikovat na postižené místo.

7. Pomáhá léčit plísně nohou

Pravděpodobně jedním z hlavních důvodů, proč je tea tree olej tak oblíbený, je léčba Tinea Pedis (plísně nohou), která roste v teplém a vlhkém prostředí. Studie prokázaly, že olej z čajového keře má protiplísňové účinky a jeho aplikace na postižené místo jednou nebo dvakrát denně po dobu 30 dnů může být velmi užitečná.

8. Univerzální čisticí prostředek

Čajovníkový olej je také skvělým univerzálním čisticím prostředkem, který dezinfikuje povrchy, aniž by zanechával stopy po chemikáliích, s nimiž byste nechtěli, aby členové vaší rodiny nebo domácí mazlíčci přišli do styku.

9. Repelent proti hmyzu

Čajovníkový olej může pomoci odpudit otravný hmyz. Olej má typickou kafrovou vůni, která není pro člověka nepříjemná, ale komáři a další hmyz ji nesnášejí! Z několika kapek oleje a vody si tak můžete vyrobit vlastní přírodní repelent bez chemikálií.

10. Dezinfekční prostředek na ruce

Tea tree olej je ideální přírodní dezinfekční prostředek na ruce. Studie prokázaly, že ničí několik běžných bakterií a virů způsobujících nemoci.

Jak tedy vidíte, tea tree olej může být užitečný z mnoha důvodů. Tento olej však není žádným zázračným lékem. U některých lidí se totiž po jeho použití může objevit podráždění kůže nebo alergické reakce. Proto s ním zpočátku zacházejte opatrně. Celkově však tea tree olej slouží k mnoha účelům a je super produktem, který je třeba mít po ruce.

Leave a Response