Blog

Co je presbyopie? Pro koho jsou nejlepší progresivní čočky?

88views

Oční vada presbyopie je také známá jako věkem podmíněný strabismus. Přichází postupně s přibývajícím věkem. Projevuje se zhoršenou schopností zaostřit na blízko. Může se objevit již ve 40 letech, v některých případech i dříve. Tuto vadu mohou mít i lidé, kteří celý život perfektně viděli.

Příčiny presbyopie

Hlavní příčinou presbyopie je proces stárnutí. Dochází k přirozenému ztlušťování čočky uvnitř oka, která kvůli tomu ztrácí schopnost pružně zaostřovat na předměty v blízkosti oka. Dochází také ke znatelným změnám svalových vláken v okolí oční čočky. Ta se stávají napjatějšími a oči mohou hůře reagovat při zaostřování na blízké předměty.

Jak rozpoznat presbyopii

V zásadě existují dva hlavní příznaky vznikající presbyopie. Prvním je věk a druhým je tzv. krátké rameno. Pacienti trpící presbyopií si musí čtený text oddálit od očí, aby mohli lépe zaostřit. Oddálení ruky je však pouze dočasné a časem ani to nepomáhá.

Pokud máte pocit, že musíte při čtení textu oddalovat, ať už je vám 40 let, nebo ne, doporučujeme navštívit očního specialistu. Ten vám změří oči a určí, zda se jedná o presbyopii nebo jinou oční vadu. Pokud lékaře nenavštívíte a budete příznaky zhoršeného vidění ignorovat, mohou se vaše oči rychleji unavit. To je také důvod, proč pacienti s nediagnostikovanou presbyopií mohou trpět častými bolestmi hlavy. Dalším zjevným příznakem presbyopie je také zvýšená citlivost na světlo a oslnění, která je způsobena stárnutím našich očí.

Jak se presbyopie diagnostikuje a léčí

Oční specialista provede potřebná měření a testy očí, aby zjistil, zda se jedná o presbyopii nebo jinou oční vadu.

Na základě tohoto vyšetření vám lékař předepíše progresivní (multifokální) dioptrické brýle, které pomohou vašim očím lépe zaostřit na předměty zblízka. Méně oblíbené a pohodlnější jsou bifokální dioptrické brýle, které však mají částečně omezenější zorné pole.

V případě, že nechcete nosit dioptrické brýle celý den, pak je vhodné pořídit si brýle na čtení, které budete používat jen tehdy, když je budete opravdu potřebovat. Pokud máte zvýšenou citlivost na světlo, doporučujeme přidat fotochromatické čočky, které se ztmaví, když vstoupíte na sluneční světlo. Další pomůckou je antireflexní vrstva na čočkách, která minimalizuje rušivé odrazy světla a pomáhá snižovat namáhání očí.

  • Multifokální kontaktní čočky

Další vhodnou korekční pomůckou je . Tato pomůcka je oblíbená zejména u aktivních lidí, kterým by dioptrické brýle mohly vadit při jejich koníčcích a práci.

Multifokální kontaktní čočky jsou vyrobeny z moderních materiálů, které k očím propouštějí kyslík a také je dokonale hydratují. Tato varianta čoček umožňuje svému nositeli přirozeně přecházet mezi různými vzdálenostmi, aniž by bylo ohroženo dokonalé vidění. Jedná se o tzv. progresivní změnu síly čoček.

  • Bifokální kontaktní čočky

Bifokální kontaktní čočky kombinují dvě různé sféry. Jednu s dioptriemi na dálku a druhou s dioptriemi na blízko.

K léčbě presbyopie lze použít také oční operaci. Při ní se implantuje rohovková vložka. Oční chirurg určí, zda jste vhodným kandidátem na operaci očí.

Nebo snad multifokální čočky Biofinity?

Tyto silikon-hydrogelové měsíční čočky od společnosti CooperVision využívají kombinaci základních vlastností čoček tohoto výrobce spolu s progresivní technologií. Vždy máte jedno dominantní a nedominantní oko, takže váš optometrista určí sílu dioptrií a dominanci každého z vašich očí.

Přechod mezi zónami čoček zajišťuje jasné a ostré vidění bez rušivého šumu nebo rozmazání. Tyto čočky jsou vysoce smáčivé, a proto nevysušují vaše oči. Celodenní osvěžení pak zajišťuje dostatek kyslíku díky technologii Aquaform®. Biofinity Mulifocal jsou vhodné pro aktivní lidi, kteří si chtějí užívat života naplno, aniž by je omezovalo nošení dioptrických brýlí. Ocení je také pacienti, kteří nechtějí nebo nemohou nosit dioptrické brýle z estetických důvodů.

Leave a Response