Mnoho lidí pěstuje kopr na zahradě kvůli jeho nádherné vůni, která se velmi liší od vůně v obchodě. Bohužel se stává, že přestane růst a zežloutne. V tomto případě nemusíte rostlinu odepisovat. Zjistěte, co způsobuje odumírání kopru a co můžete udělat pro jeho domácí záchranu.

Kopr zahradní se pěstuje pro své aromatické listy. Používáme je do polévek, omáček, salátů, nakládaných okurek nebo do bramborových a rybích pokrmů. Co dělat, když začne odumírat? Podívejte se na kroky, které je třeba podniknout k záchraně kopru.

Proč kopr umírá? Důvodů může být několik

Nejčastější příčinou žloutnutí a pomalého růstu kopru je napadení škůdci, jako např. mšice. Lze je pozorovat pouhým okem. Hmyz má tělo dlouhé 6 mm a proměnlivé zbarvení těla, např. nazelenalé nebo šedé. Vyskytuje se ve velkých koloniích.

Tento obtížný hmyz způsobuje koprovou kadeřavost, běžně známou jako kadeřavost listů. Časem začne bylina hnědnout a zcela odumírá. Proto je velmi důležité rostliny neustále sledovat a rychle zakročit.

Další příčinou odumírání kopru může být nesprávná péče. Například rostlina přestane růst, pokud ji odstraníte z půdy.a zasadíte ji do příliš kyselé půdy. nebo na místě s nedostatkem slunečního světla. Nezapomeňte, že bylina vyžaduje substrát s pH 5,5 nebo podobnou neutrální reakcí.

Jak zachránit umírající kopr? Připravte si postřik z levné zeleniny

Pokud zjistíte, že je kopr napaden mšicemi, je dobré udělat česnekový nebo cibulový postřikk vyhnání škůdců z rostliny. Kromě toho použijte ocetkterý dočasně potlačuje hmyz. Jak tedy připravit prostředek proti tomuto hmyzu?

Potřebujete 200 g česneku nebo 80 g cibule, 1 l octa a 10 l vody. Tyto tři ingredience se smíchají a odloží na 24 hodin. Po uplynutí této doby směs nalijete do lahví s postřikem a postříkáte napadené rostliny.

Pokud rostliny nejsou napadeny hmyzem, ale pH substrátu je příliš kyselé, je třeba substrát co nejdříve vyměnit. K tomu použijete přípravky, které jej změní na zásaditější pH.

Související články: V případě, že se jedná o substrát, který je v rozmezí od 1. ledna do 31. prosince, je třeba jej upravit:

Kopr vadne a ztrácí barvu? Metodou našich babiček ho ještě můžete zachránit

Před výsevem kopru proveďte následující kroky. Tímto způsobem budete sklízet úrodu po několika dnech.