Blog

Potraviny proti depresi. Jak na antidepresivní dietu?

87views

Pociťujete stále častěji únavu bez hlubší příčiny? Trvá tento stav již delší dobu a vy si s ním nevíte rady? Možná máte pocit, že za vším může být deprese, a zvažujete návštěvu odborníka, což je jistě správné. Je však také dobré zamyslet se nad svým životním stylem a stravou. Jídlo, které si podáváte, má nečekaně velký vliv na vaši celkovou duševní pohodu.

Co tedy zařadit do svého jídelníčku, když se dlouhodobě necítíte ve své kůži a bojujete se špatnou náladou? Podívejte se na naše tipy.

Kurkuma a šafrán pro dobrou náladu

Určitě stojí za to analyzovat svůj jídelníček a přidat do něj potraviny, které vám pomohou cítit se lépe. Které to jsou? Koření má doslova zázračný vliv na duševní kondici. Určitě jste se už setkali s pomerančem. Kurkuma, ale pravděpodobně nemáte tušení, že může zvýšit hladinu dopaminu a serotoninu.. Nejhojněji se vyskytuje v indické kuchyni, ale nebojte se, nemusíte kvůli němu navštěvovat indickou restauraci. Je skvělá v nápojích zvaných smoothies, můžete si z ní připravit kurkumové mléko nebo jí lehce posypat míchaná vajíčka, dochutit rýži či luštěniny, přidat ji do polévek nebo omáček, ale tabu není ani ve sladkých pokrmech. Pokud se nemůžete přenést přes její chuť, sáhněte po .

Vykouzlí pohodu , látka safranal v něm obsažená zvyšuje hladinu serotoninu. Každý, kdo někdy navštívil Španělsko, pravděpodobně ochutnal místní specialitu, rýžový pokrm zvaný paella, který obsahuje šafrán. Můžete jím posypat rizoto, ale hodí se také k ochucení pečených brambor, masových a zeleninových směsí nebo polévek a ve sladkých variantách může okořenit těsto na palačinky.

Arašídy zvyšují stres

Ořechy by ve vašem antidepresivním jídelníčku rozhodně neměly chybět. Odborníci popisují nejzdravější ořechy jako kešu ořechy, ale můžete si dopřát i jiné, např. vlašské ořechy, lískové oříšky… Ale pozor, vždy nesolené. Pokud jich sníte hrst denně, nic nezkazíte. Za jejich dobrou náladu jsou zodpovědné především tři látky: tryptofan, hořčík proti stresu a vitamin B3, který stimuluje nervový systém a kvalitu spánku.

Kyselina listová podporuje přenos nervových impulzů

Správný přenos neurotransmiterů, látek, které ovlivňují náš nervový systém a pohodu, jako je , serotonin a noradrenalin, je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy. kyselina listová, chilli vitamin B9. Získáte z něj maximum z různých druhů listové zeleniny jako je kapusta, špenát, různé druhy listových salátů, růžičková kapusta, ale také hrášek nebo červená řepa. Hodně ho najdete také v čočce. Nemáte rádi kyselé? Můžete vyzkoušet různé saláty v kombinaci s vařenou mrkví, hráškem nebo kukuřicí. Nebo vyzkoušejte červenou verzi, kterou mnozí považují za chutnější.

Vitamin C zvýší vaši psychickou odolnost

Nenechte se kyselina askorbovánebo vitamín C. Celkově zlepšuje nejen imunitu, ale i psychickou odolnost. Usnadňuje zvládání emočně stresových situací, rychleji se uklidníte. Pochopitelně je to lepší než v tabletách v přírodní formě. Hodně ho najdete v zelenině, např. červené paprice, kapusta, brokolice, petržel. Ovoce je C-bomba kiwi, dále pomeranče, citrony, jahody, papája, černý rybíz, mango, Ananas. Zeleninu a ovoce jezte nejlépe čerstvé a syrové, získáte tak nejvíce vitamínů. Vařením se obsah vitamínů samozřejmě výrazně snižuje.

Bobule bojují proti volným radikálům

Také vám dodají dobrou náladu bobulekteré jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Ty pomáhají tělu vypořádat se se škodlivou činností volných radikálů, které napadají buňky lidského těla a jsou zodpovědné nejen za různé civilizační choroby, jako je rakovina, ale také za deprese. Dopřejte si proto bobuloviny. Jezte např. syrové borůvky, ryby.

Kromě toho mají zdravé tuky také pozitivní vliv proti depresi, tj. omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zvyšují hladinu serotoninu. Najdete je zejména v mořských rybách, jako je losos a tuňák.

Leave a Response