Blog

Špatně se vám spí? Zařiďte si ložnici podle Feng Shui

68views

Ložnice by měla být místem klidu a dokonalé relaxace. Pokud však máte problémy se spánkem, je čas na změnu. Zařiďte si ložnici podle čínského umění Feng Shui.

Feng-šuej má svůj původ v Číně. V překladu tato dvě slova znamenají vítr a voda. Úkolem čínského umění geomantie je vytvořit prostředí, které člověka propojí s jeho okolím. Tedy i v domě či bytě.

Feng-šuej rozděluje svět na 5 prvků – dřevo, oheň, zemi, kov a vodu. Ty byste měli do dané místnosti začlenit od nábytku, doplňků, dekorací nebo zvolené barvy. Využijte toho a proměňte svůj domov v nekonečnou oázu klidu a harmonie.

Feng-šuej v prostoru

Při uspořádání nábytku podle feng-šuej zpravidla určujeme centrální prvek v místnosti. V kuchyni to může být kuchyňská linka, v koupelně vana a v ložnici postel. Tu umístíme naproti dveřím do místnosti. Nemusí to však být přesně. Umístíme kolem něj další nábytek a doplňky.

Jak by měla vypadat ložnice podle Feng Shui?

Nábytek

Dominantním prvkem ložnice je postel. Měla by být umístěna naproti dveřím. Při ležení by samozřejmě nohy neměly směřovat ke dveřím. Je také důležité, aby postel byla přístupná z obou stran. Kromě toho by měl prostor pod postelí zůstat prázdný.

Skříň umístěte na úroveň nohou postele. Noční stolky, obrazy a další nábytkové doplňky a měli byste je mít v ložnici v párech.

Okno by mělo být umístěno na jedné stěně vzhledem k posteli a zrcadlo by mělo směřovat na druhou stranu.

Máte v posteli společnou matraci? Pokud máte dvě, měla by se manželská postel skládat ze dvou jednolůžek posunutých k sobě.

Už je to nějaký čas, co váš nábytek vypadal jako nový? Nepropásněte to a osvěžte svůj domov novým minimalistickým nábytkem.

Barvy

Vliv barev na naši náladu, myšlení a emoce je dobře znám. Ve Feng Shui platí význam barev dvojnásob.

Podle něj jsou pro každou místnost vhodné jiné barvy. Řiďte se jimi nejen při výběru barev stěn, ale i nábytku, doplňků a dekorací.

Do ložnice se hodí jemné, světlé odstíny. Skvělými příklady jsou modrá, šedá, béžová, růžová nebo bílá.

Další položky

Police a závěsné dekorace by neměly být umístěny nad postelí. V ideálním případě by měly být umístěny na jiných stěnách.

Ve feng-šuej platí, že méně doplňků je více. Vybavte si ložnici jen těmi předměty, které skutečně potřebujete.

Vyzkoušejte Feng Shui nejprve v ložnici. Zlepšení kvality vašeho spánku bude dobrým začátkem. Toto čínské umění můžete uplatnit i v dalších místnostech vašeho domova.

Leave a Response