Pachira aquatica je někdy označována jako strom štěstí a peněz. V létě, kdy jsou za oknem i v domě vysoké teploty, je snadné péči a zalévání přehnat. Výsledkem je odumírající rostlina a zahnívající kořeny. Jak vypadá podmáčená pachira a jak ji zachránit?

Pachira aquatica je tropická rostlina, která se ve volné přírodě vyskytuje ve Střední Americe. Tam dorůstá výšky až 20 m. Ačkoli roste v mokřadech a podél řek v tropických lesích, při domácím pěstování jí rozhodně nesvědčí nadbytek vody ani vzdušné sucho. Jak pachiru zalévat?

Jak zalévat pachiru a co nemá ráda? Dejte pozor, abyste to nepřehnali

Pačira rozhodně preferuje hojnější, ale méně časté zavlažování. V létě, když je za oknem horko, udělejte to. jednou za několik dní, ale pouze tehdy, když vrchní vrstva substrátu vyschne a v hloubce je stále mírně vlhká. Pachyry lze také zalévat jako orchidejeponořením květináče do misky s vodou na 10 až 15 minut. Pachira nemá ráda suchý vzduch, takže ji můžete postříkat nebo do její blízkosti umístit talířek s keramzitem a vodou či zvlhčovač vzduchu.

Jak vypadá rozlitá pachira? Listy žloutnou a opadávají, ale to není jediný příznak.

Ačkoli je pachira tropická rostlina, utopení ve vodě jí samozřejmě neprospívá. Jak vypadá podmáčená pachira? Nejnápadnější příznaky se objevují na listech. Když kořeny začnou zahnívat, přestanou přijímat vodu a živiny. Listy žloutnou a na okrajích se objevují hnědé skvrny. Nakonec se začnou kroutit a opadávat a pachira usychá. Oslabená se stává náchylnou ke škůdcům a houbovým chorobám.

Jak zachránit podmáčenou pachiru? Reagujte co nejdříve

Zachránit podmáčenou pachyru je možné, ale klíčem k úspěchu je rychlá reakce. Čím dříve zakročíte, tím větší je pravděpodobnost, že kořeny zcela neuhnijí. Zaplavenou rostlinu bez známek infekce vyjměte z květináče a nechte půdu vyschnout. Po několika hodinách ji vraťte zpět do květináče. Když je čas zalévat, použijte česnekový odvar. Jednoduše přelijte 2 – 3 stroužky 2 šálky vroucí vody a nechte několik hodin odstát.

Pokud je problém již vážný, po vyjmutí z nádoby okamžitě ucítíte charakteristický vlhký a zatuchlý zápach. V této situaci budete muset nejen přesadit. Odstraňte odumřelé listy a pachiru vyjměte z nádoby. Postupujte opatrně, abyste nezpůsobili ještě větší škody. Očistěte kořeny od mokré půdy a zkontrolujte je. Odumřelé, suché, nahnilé a slizké odstraňte sterilním a ostrým nástrojem. Zbylé opláchněte a pachiru odložte stranou, aby se rány zahojily. Po několika hodinách Přesaďte ji do čerstvé půdy a zalijte trochou česnekového odvaru.který pomáhá v boji proti infekci. Přelitá rostlina je ve stresu, takže může zpočátku reagovat shazováním listů a chřadnutím. Dejte jí však čas na zotavení a dbejte na to, aby se podobné chyby neopakovaly.

Související články: V případě, že se jedná o přehřátý strom, je třeba jej přehřát:

Kdy přesazovat rostliny v květináčích? Nepropásněte tento strategický okamžik!

Umístěte tyto rostliny na okenní parapet. Fungují lépe než vany. Uklidňují stres a usnadňují usínání.