Sníte o krásné zahradě až do pozdního podzimu? Vyberte si okrasné keře, které kvetou po celou sezónu, dokonce až do prvních mrazů. Zde jsou tři keře, které budou vaši zahradu zdobit po dlouhou dobu.

Zahrada, která lahodí oku téměř po celý rok? Je to možné. Stačí vytvořit záhony, kde na sebe navazuje kvetení různých druhů rostlin. Zde jsou tři okrasné keře, které budou zahradu zdobit až do pozdního podzimu.

Půdopokryvná růže: koberec květů

Tuto rostlinu není třeba zvlášť představovat. Její četné, pestré a drobné květy dokáží vytvořit úchvatnou kompozici! Řeč je o půdopokryvné růži, která je známá tím, že je nejen krásná, ale také odolná vůči chorobám. Může dorůst do výšky několika desítek až 1 metru. Nejoblíbenější odrůdy jsou s růžovými květy (‚The Fairy‘) a ‚Alba Meidiland‘., která začínají kvést v červnu a pak se proces opakuje až do pozdního podzimu.. Někdy může zahradu zdobit i druhá odrůda až do nástupu zimy.

Půdopokryvné růže se liší od silně rozvětvených keřů, které se táhnou po zemi, až po růže, které dosahují značné výšky a jsou nápadnější. Mezi jejich společné znaky patří mnoho listů a silné keřovité uspořádání. Půdopokryvné růže by při péči neměly působit velké potíže – nepotřebují každoroční řez a snášejí méně příznivé podmínky pro růst. Patří mezi ně mrazuvzdorné – i když výhony během chladné zimy zmrznou, růže se po seříznutí u země zotaví. Půdopokryvná růže je vhodná jako dekorace na terasu a do zahrady.

Hortenzie kalinská: královna zahrady

Nepřejdete je lhostejně. Hortenzie jsou jednou z královen zahrady a… ohromují svými nádhernými květy. Už z dálky je vidět – Hydrangea calinoides dorůstá výšky až 1,5 m. Rostlina kvete od června do září a dává přednost chráněnému místu.. Barva květů závisí na pH půdy, ve které roste. Kyselá půda s pH nižším než 5,0 dává květům modrou barvu. Růžová barva naopak znamená, že rostou ve vápenité půdě (s pH 6 až 6,5 a více).

Hortenzie by měly často zalévataby byla zajištěna dostatečná vlhkost půdy. Po odkvětu se rostlina nepotřebuje řez. Na jaře stačí odstranit suché, odumřelé nebo zmrzlé výhony. Hortenzie by měly být hnojit od března do července. V srpnu je nejlepší začít používat hnojiva bohatá na draslík, která mají vliv na dřevnatění výhonů, což vede k lepšímu přezimování rostliny.

Budleja David: motýlí keř

Třetí návrh je Budleja Davidova, známý jako motýlí keř. Rostlina příjemně voní a navštěvují ji motýli a mnoho užitečného hmyzu – proto se jí v mnoha jazycích říká motýlí keř. Budleja Davidova má dlouhá cibulovitá květenství – Barva květů závisí na odrůdě. Mohou být růžové, fialové, modré, purpurové nebo bílé. Rozšířený keř může dorůstat výšky až 5 m. Při pravidelném řezu si může udržet o něco menší výšku a je vhodná do nepříliš velké zahrady.

Budleja Davidova Buddleja kvete poměrně dlouho, pPrvní květy se začínají objevovat v červenci a poslední v září.. Například odrůda ‚Sungold‘ může kvést až do října. Motýlí keř preferuje mírně suchou půdu, stejně jako mírně kyselou nebo zásaditou půdu. Má ráda slunná stanoviště, je odolný vůči teplu a může být zalévat každých 3 až 5 dní.

Související články:

Při pohledu na kvetoucí živý plot z tohoto keře budou sousedé padat hrůzou. Nejkrásnější v okolí

Tímto koktejlem zalévejte růže po celý červen. Poupata vykvetou větší než dlaň.