Povinným postupem z hlediska péče o ovocné plodiny na podzim je prořezávání. Prořezávat je nutné nejen ovocné stromy a okrasné rostliny, ale také bobulové keře.
Připomeňme si, které keře je třeba v září prořezat a jak to správně provést.
Výhody podzimního prořezávání
Předpokládá se, že podzimní prořezávání je šetrnější a nemá negativní vliv na úrodu.
Přestože se jedná o povinný udržovací krok, je každý řez pro rostliny stresující.
Je fakt, že na jaře je třeba mít čas před začátkem pohybu mízy, jinak rostlina vynaloží energii na hojení ran, což ovlivní výnos.
Na podzim se řez provádí po ukončení plodů a před nástupem chladného počasí, keře a stromy mají čas vyrovnat se s následky stresu.
Jak prořezávat
1 – Nejvhodnější doba je konec září. Pokud začnete dříve, mohou začít růst nové výhony a pro keř bude obtížnější přežít zimu.
2. Používejte pouze ostré a sterilní stříhací nástroje.
3. V tomto období se provádí sanitární i zmlazovací řez.
Které keře prořezávat
Tento postup je u černého rybízu povinný. Řezejte pětileté keře, které v aktuální sezóně poskytly dobrou úrodu.
U červeného rybízu se nedoporučuje zasahovat do jednoletých výhonů. Řez se provádí každoročně tak, aby zůstaly 3-4 nové silné výhony.
Důležité je také prořezávat ostružiny, ale zde je vše jednoduché – odstraňte všechny výhony, které překážejí.
Angrešt – odstraňte větve starší šesti let a také zkraťte vrchol.
Prořezávání malin je povinné – odstraňte výhony, které letos daly úrodu.