Blog

Hnojení rajčat během kvetení – jak na to?

3.8kviews

Začátek kvetení plodin, jako je například, by neměl být nikdy opomenut, protože v této důležité fázi vývoje rostliny potřebují živiny. Pokud tuto „touhu“ rajčat ignorujete, nemůžete podle zkušených zahradníků počítat s bohatou úrodou.

Během kvetení potřebují rajčata fosfor pro lepší tvorbu plodů a draslík pro dobrý růst plodů. Optimální péče o rajčata v tomto období je klíčovým faktorem pro získání bohaté úrody. Čím však v tomto období rajčata postřikovat a krmit?

Hnojení a zalévání rajčat během kvetení

Vzhledem k tomu, že organické látky obsahující dusík jsou v tomto období zakázány, stojí za to obrátit pozornost na hnojiva s fosforem a draslíkem – právě ta podporují tvorbu plodů.

Pro kompenzaci nedostatku fosforu by měl být použit superfosfát. Prášek můžete jednoduše přidat do půdy – stačí 1 čajová lžička na rostlinu. Nedostatek fosforu lze také odstranit použitím kostní moučky.

Síran draselný – pomocí tohoto hnojiva lze provádět kořenovou výživu. Do 1 vědra vody je třeba přidat 1 polévkovou lžíci síranu draselného. Na jednu rostlinu stačí nalít 1 litr hnojiva.

Pro listové ošetření je třeba rozpustit 5 g kyseliny borité v 10 litrech horké vody, protože ve studené vodě reakce neprobíhá. Roztok je vhodný i pro zálivku kořenů rajčat.

K prevenci opadu plodů můžete použít roztok jódu nebo bóru. Roztok jódu se zředí ve vodě (několik kapek na litr) a každých 7-10 dní se jím rostliny postříkají.

Kyselina boritá se ředí ve vodě (5 g kyseliny na 10 l vody) a rajčata se postříkají jednou za dva týdny. Tyto metody posilují stonky rostlin a zlepšují kvetení a také zvyšují odolnost rajčat vůči chorobám.

Pravidelné hnojení je nezbytné pro zajištění výživy rostlin a stimulaci tvorby plodů. Organická hnojiva, jako je humus nebo kompost, obsahují mnoho prospěšných stopových prvků a mohou být umístěna v blízkosti kořenové zóny rajčat.

Zálivka během kvetení by měla být mírná a pravidelná. Vyvarujte se přemokření, abyste předešli hnilobě kořenů. Rajčata zalévejte, když je vrchní vrstva půdy mírně suchá, a to studenou vodou.

Leave a Response