Blog

Jak prodloužit životnost klimatizace

79views

Nastavení teploty by se mělo měnit podle toho, zda jste doma, nebo ne. Některé modely jsou vybaveny adaptéry Wi-Fi, které umožňují nastavit teplotu a ovládat rychlost a směr proudění vzduchu na dálku. Klimatizační jednotky Daikin takovou možnost mají, což si můžete prohlédnout na webových stránkách . Ale i když nemáte vzdálený přístup k systému, můžete jeho nastavení optimalizovat.

Uvědomte si, že pokud nastavíte velmi nízké stupně chlazení nebo často zapínáte turbo režim, zatěžuje to kompresor. Kompresor je nejdražší součástí klimatizace a jeho výměna za nový je poměrně nerentabilní. Levněji vyjde koupě nového zařízení.

V režimu chlazení je žádoucí nastavit teplotu na 25-26 stupňů pro maximální pohodlí jednotky. Jak víte, velký rozdíl teplot uvnitř a venku je pro tělo také nezdravý. V režimu vytápění je doporučená teplota mezi 22 a 26 stupni.

Dalším důležitým aspektem je nechat klimatizaci zapnutou, i když nejste v místnosti. Je třeba snížit teplotu o 5 stupňů (v režimu vytápění) nebo ji zvýšit o 4 stupně (v režimu chlazení).

Pravidelné čištění

Když mluvíme o pravidelném čištění, máme na mysli tři hlavní faktory. Prvním z nich jsou filtry. Když se na filtrech nahromadí nečistoty, ucpou systém a zabrání volné cirkulaci vzduchu. Filtry je nutné čistit jednou až dvakrát měsíčně.

Druhým faktorem je důkladné čištění klimatizace, a to jak vnitřní, tak venkovní jednotky. Někdy nestačí věnovat pozornost pouze filtrům, protože prach je všude.

Pokud jde o venkovní jednotku, může se do ní dostat listí, hmyz, saze, prach, kouř a písek z blízké stavby nebo z ulice. Pro tento druh čištění je lepší obrátit se na autorizovaného technika, protože ten umí v případě potřeby celé těleso rozebrat a nepoškodí ho kvůli nezkušenosti nebo nešikovnosti.

Třetím a neméně důležitým úkolem je udržovat čistotu v domácnosti. Pokud bude místnost zanedbaná, bude to mít vliv na kvalitu klimatizace, protože systém bude neustále přetěžován. Navíc čím méně prachu bude v místnosti, tím pomaleji se budou filtry zanášet.

Správná instalace

Nepokoušejte se instalovat novou jednotku sami, ale zavolejte firmu, která se specializuje na instalaci a demontáž klimatizace. Správná instalace je klíčová nejen pro optimální fungování zařízení, ale také pro vaši bezpečnost.

Zvláště důležité je, aby byl kolem vnitřní a venkovní jednotky dostatek prostoru, který umožní volné proudění vzduchu. V opačném případě nebude klimatizace účinná. Nemluvě o tom, že by mohlo dojít k přehřátí systému, což by zkrátilo životnost vaší nové akvizice.

Pokud není izolace umístěna správně, jednotka bude muset pracovat více, aby dosáhla požadované teploty. Dodatečná zátěž se projeví na účtu za elektřinu a může systém poškodit.

Roční servis

Stejně jako každý jiný stroj potřebuje i vaše klimatizace pravidelný servis, aby vám dlouho sloužila. Možná si myslíte, že absence preventivní údržby nemá na váš spotřebič negativní vliv. Koneckonců byl vyroben k tomu, aby fungoval.

Pravdou však je, že bez řádné péče může přístroj předčasně selhat, a když se problémy neodhalí včas, oprava systému se ještě prodraží.

Všimněte si, že nejlepší doba pro údržbu klimatizace je na jaře a na podzim, kdy nedochází k náhlým teplotním skokům a poklesům. Je to obvykle doba, kdy se klimatizace používá nejméně za celý rok, a to je také výhoda.

Zavřené dveře a okna

Když je klimatizace zapnutá, mějte vždy zavřené dveře a okna v místnosti, aby se klimatizovaný vzduch nedostal ven. Pokud se neustále střetávají studené a horké vzduchové masy, dochází k přetěžování klimatizace, která musí přepínat na vyšší otáčky, aby udržela rovnoměrnou cirkulaci vzduchu.

Pokud jste tento krok v současné době neučinili, doporučujeme váš dům dobře izolovat. Pomůžete tak klimatizační jednotce k vyšší účinnosti.

Leave a Response