Blog

Jak provozovat klimatizaci co nejúsporněji?

64views

S blížícími se chladnými měsíci a topnou sezónou stále častěji přemýšlíme o tom, jak v zimě výhodněji topit, jak ušetřit peníze za elektřinu a jak co nejúsporněji provozovat klimatizaci – jeden z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších spotřebičů pro vytápění a chlazení.

Klimatizace může být skutečně výhodná a úsporná, pokud ji správně používáme a známe její provoz a údržbu. Navíc špičkové klimatizace, které si můžeme pořídit i na splátky, pokud nemáme finančních prostředků nazbyt, patří k nejvýhodnějším spotřebičům, díky nimž nám účty nebudou slané a při pohledu na ně nám nebude horko ani v mínusových stupních. Vysoká cena elektřiny a její systematické zvyšování je dalším důvodem, proč hledat informace na téma, jak provozovat klimatizaci co nejúsporněji.

Pokud navíc myslíme ekologicky a hledáme řešení šetrné k životnímu prostředí, pak je klimatizace opět v popředí zájmu, protože čím méně energie spotřebuje spotřebič, tím je šetrnější k životnímu prostředí. Podívejme se, co nám radí odborníci na téma úsporného provozu klimatizací.

Jak provozovat klimatizaci co nejúsporněji?

1. Aby byla klimatizace úsporná, měla by mít vysokou energetickou třídu – A+ a být kvalitní. To znamená vysokou cenu – velkou počáteční investici do nákupu samotného spotřebiče, která by vás však neměla vyděsit, znepokojit ani odradit od této koupě – časem se rychle vrátí z úspor na účtech za energie.

2. Při výběru klimatizace je třeba vzít v úvahu velikost místností. Příliš velká klimatizace pro malou místnost je drahé rozhodnutí. Pokud máte více místností, možná se vyplatí zvážit nákup několika menších klimatizací namísto jedné velké. To vám umožní používat účinnější modely topení a snížit celkové náklady na energii například tím, že necháte běžet pouze klimatizaci v místnosti, kterou používáte, a vypnete ty, které jsou poskytovány v pokojích pro hosty. Nemá to smysl, není to nákladově efektivní a je zbytečné vytápět místnosti, kde nikdo nebydlí.

3. Úsporný provoz souvisí se správnou údržbou a péčí o klimatizační zařízení. Výměna filtru každých 6 měsíců není luxusem, ale nutností, která usnadňuje provoz klimatizace a zvyšuje její hospodárnost. Vzduchové filtry jsou první obrannou linií proti prachu a nečistotám v domácnosti. Měly by se pravidelně měnit, aby byl jejich výkon optimální. Pokud tento krok vynecháte a rozhodnete se na něm ušetřit, mějte na paměti, že vaše klimatizace může mít až o 15 % vyšší výdaje za elektřinu. A to je vážný důvod, proč ji udržovat v bezporuchovém chodu a čistotě.

4. Při diskusi o tom, jak provozovat klimatizaci co nejúsporněji, je třeba poznamenat, že na rozdíl od různých ventilátorů, které zastavíte před odchodem z domu, by měla klimatizace běžet neustále, čímž se zajistí její úspornější provoz. Každodenním spouštěním a zastavováním jednotky neušetříte na účtech za elektřinu, naopak. Snižte stupně a nechte ji běžet, když nejste doma a v noci.

Pokud máte nastavení režimu SLEEP pro noc, používejte ho, také to ušetří váš rozpočet. Aby spotřebič fungoval co nejekonomičtěji, měl by se vypínat pouze tehdy, když budete mimo domov déle než několik hodin – například den nebo dva, o víkendu nebo na delší dovolené. Osm až deset dní v měsíci, kdy spotřebič není v provozu, vám ušetří významnou částku na účtu za elektřinu. Výhodné může být také ovládání spotřebiče na dálku. V době vaší nepřítomnosti jej tak ponecháte na minimálních stupních a před návratem domů je zvýšíte, aby příjemně vyhřál váš domov. Poohlédněte se po podobných doplňcích pro spotřebiče s dálkovým ovládáním, budete příjemně překvapeni, jak je tato technologie vyspělá.

5. Utěsněte okna a dveře. Tento krok je důležité učinit na podzim, ať už se rozhodnete topit čímkoli. Velká část tepla uniká stěnami, okny a dveřmi. Sanace, kvalitní okenní rámy a těsně uzavřené dveře vám ušetří mnohem více peněz, než jste kdy předpokládali nebo považovali za možné.

6. Nastavte spotřebič na správnou teplotu. Zkontrolujte, kolik stupňů je doporučeno pro ložnice, a podívejte se na klimatizaci. Hádáme, že ta vaše je nastavena na více, takže spánek je neklidný, potíte se a během spánku vám unikají výpary. Pro místnosti, ve kterých spíte, je 18 stupňů více než dost, pro obývací pokoje 20-22 stupňů. Doma se nesnažte o vysoké stupně, protože při velkých mrazech, kdy jsou venku teploty hluboko pod bodem mrazu, je náhlá změna teploty – například z plus 30 na minus 10 – pro tělo šokem.

7. Pokud je vaše klimatizace příliš stará, vyměňte ji za modernější, novou a energeticky úspornou. Může se zdát směšné utratit tolik peněz, ale už za jednu sezónu se vám spotřebič vrátí v nižších účtech za elektřinu a další sezónu budete šetřit, takže je to více než dobré rozhodnutí.

Leave a Response