Blog

Jak vyčistit vnitřek klimatizace?

51views

Kdy je třeba jednat? Jakmile si všimnete alespoň jednoho z charakteristických příznaků znečištění:

1. Dělený systém nepracuje efektivně. Doba dosažení optimální teploty v místnosti se prodlužuje, a tím se zvyšují i účty za energii.

2. Objevuje se nepříjemný zápach. Pokud je z klimatizace cítit vlhkost, může se jednat o plíseň na filtru a dalších částech vnitřní jednotky.

3. Zvenčí se ozývá hluk. Provoz klimatizačního systému je doprovázen praskáním a duněním, což může znamenat ucpaný filtr nebo turbínu.

4. Z vnitřní jednotky uniká vzduch. Tento příznak signalizuje znečištění odvodňovacího systému – v důsledku ucpání potrubí není kondenzát odváděn ven, ale protéká jednotkou přímo na stěny. Kromě prachu a nečistot se uvnitř hadice často nacházejí pavoučí kokony.

O tom, jak často se má vnitřní jednotka čistit, rozhoduje majitel klimatizace. Četnost čištění závisí na několika faktorech – intenzitě používání zařízení, přítomnosti domácích zvířat, míře prašnosti vnitřního vzduchu. Ten vyplývá z polohy vašeho domu. Pokud se dům nachází u silnice, vzduchový filtr se prachem zanáší mnohonásobně rychleji, což znamená, že jej budete muset častěji mýt.

Čištění vnitřní jednotky

Mnoho uživatelů se domnívá, že čištění vnitřní jednotky klimatizace nevyžaduje zvláštní. Tento proces skutečně nelze označit za příliš složitý, ale během procesu čištění systému od prachu často vznikají potíže, které mohou způsobit zastavení celého provozu. Abyste si nekomplikovali život, svěřte servis klimatizace odborníkům.

Při čištění svépomocí byste měli dbát především na svou osobní bezpečnost. Jak již bylo zmíněno, uvnitř krytu se hromadí nebezpečné bakterie a plísně, které se mohou snadno dostat do dýchacích cest. Nezapomeňte se proto vyzbrojit rukavicemi a respirátorem.

Během pokračování čištění klimatizaci rozeberte. Abyste se dostali ke vzduchovým filtrům, musíte klimatizaci nejprve otevřít – zvedněte kryt skříně, mírně jej zatáhněte směrem k sobě a pak nahoru. Pod krytem uvidíte zakřivené síťové desky. To jsou její filtry, které bude třeba vyjmout. Pokud jste zařízení po zakoupení nikdy nečistili, všimnete si na povrchu destiček poměrně silné vrstvy prachu.

Je nepravděpodobné, že se nečistot zcela zbavíte obyčejnou vodou, proto je lepší filtry namočit do mýdlového roztoku. Je nutné připravit teplou tekutinu. Jako preventivní opatření můžete ve vodě rozpustit jakýkoli protiplísňový prostředek, přičemž dodržujte poměry z návodu. Po 30 minutách vyjměte filtry z roztoku a opláchněte je ve sprše.

Chladič (výparník)

Pod filtry se nachází výměník tepla, známý také jako chladič. Jedná se o velkou misku složenou z mnoha malých misek. Ty jsou umístěny velmi blízko u sebe. V těchto mezerách se vždy ucpe spousta nečistot, které se často odstraňují kartáčem s dlouhými štětinami nebo výkonným vysavačem. Pokud však prach pronikne příliš hluboko, spojí se s kondenzací a vytvoří odolný povlak. Odstranit takové nečistoty svépomocí bude obtížné.

V takovém případě byste měli čištění vnitřní jednotky klimatizace svěřit odborníkům. Ti k odstranění odolných nečistot používají parní čistič, který jim umožní práci rychle dokončit. Pokud budete čistit rukama, bude to trvat dlouho a výsledek vás sotva uspokojí.

Leave a Response