Blog

Je zdravé vařit vodu v konvici podruhé? Odborník vás zaskočí

108views

Vodu vaříme několikrát až několik desítekkrát denně. Většinou ani nepočítáme, jak často máme zapnutou konvici a kolik vody spotřebujeme. Často uvaříme příliš mnoho vody a buď ji vylijeme do odpadu, nebo ji po chvíli znovu převaříme. Má tento zvyk smysl?

Každý ví, že vodu je třeba převařit, jinak nám může vážně ublížit. Ale jak je to s převařováním vody znovu? Mnoho lidí si myslí, že je to naprosto v pořádku. Jiní tvrdí, že taková voda obsahuje látky škodlivé pro naše zdraví, které vznikají zahuštěním tekutiny. Kdo má ve sporu o převařenou vodu pravdu?

Tato teorie se objevila v roce 2015 a rychle se rozšířila prostřednictvím sociálních sítí. To vše díky „karcinogennímu zahušťování vody“ a názoru Julie Harissonové, která svou tezi zveřejnila v deníku The Sun. Propagátorka tohoto názoru není odbornicí na chemii ani medicínu, ale zabývá se alternativními způsoby léčby lidí. Své rady ochotně zveřejnila na sociálních sítích a na svých webových stránkách, které jsou v současné době na prodej.

Podle ní má převařená voda na svědomí rakovinu, neurologická onemocnění, ale i endokrinologické a gynekologické choroby a ovlivňuje neplodnost. Žena vyslovila teorii, že chemické látky se během varu začnou „koncentrovat“ v konvici. Zajímavé je, že před vařením vody jich tam mělo být mnohem méně než ve vroucí vodě, která má být po odpaření smrtelně nebezpečná.

Fakta o vodě v konvicích

Spolehlivé zdroje a odborníci teorii o smrtelně nebezpečné převařené vodě nepotvrzují. Každý z nás se může přesvědčit sám, pokud si vodu v konvici převaří před a po převaření. Voda nezačne houstnout, což potvrzuje fakt, že nestoupá ani neklesá. Z tohoto důvodu je teorie Julie Harrisonové neslučitelná se základními zákony vědy. To však neznamená, že vaření vody v plastové konvici nemá žádné důsledky.

Mikroplasty představují obrovské riziko a vědecké studie dokazují jejich negativní vliv na naše zdraví. Velmi často se vyskytují v podzemních vodách nebo ve stojaté vodě, která se nachází na domácích zahradách v podobě studní. Zcela jiná situace je ve městech, kde je voda do domácností dodávána z vodovodních kohoutků.

Pravidelná konzumace vody kontaminované částicemi bez řádné úpravy nebo filtrů způsobuje usazování mikroplastů v těle, a dokonce i v mozku. Velmi snadno tak může dojít ke zdravotním problémům, přesto se nevyplatí riskovat. Plastová konvice může také způsobit, že se mikroplasty dostanou do vařící vody. Z tohoto důvodu je lepší nahradit ji skleněnou nebo porcelánovou konvicí.

Leave a Response