Blog

Jedna z nejstarších továren na čokoládu krachuje. Všichni zaměstnanci přijdou o práci

121views

V roce 1848 se v Blois ve střední Francii narodil mladý cukrář Victor-Auguste Poulain, uvedl na trh čokoládu Poulain. O několik let později zahájil jako první ve Francii průmyslovou výrobu čokolády, když byla ještě považována za zdravotní produkt. Byl také průkopníkem organizování marketingových kampaní zaměřených na děti a rodiny.. V roce 1975 společnost Chocolat Poulain sponzorovala Tour de France a v roce 1988 ji koupila společnost Cadbury Schweppes.

Poté byla značka prodána společnosti Kraft Foods (později Mondelēz International) a v roce 2017 ji získala investiční společnost Eurazeo. Čokoláda Poulain byla sloučena se čtyřmi dalšími společnostmi, včetně Vichy a také Rochers, a vytvořila Carambar & Co. Skupina má čtyři průmyslové závody a zaměstnává více než tisíc lidí. Společnost Eurazeo se nedávno zavázala investovat 35 milionů eur do jejich modernizace. Obrat skupiny se odhaduje na 400 milionů eur, z čehož 60 % tvoří cukrovinky a 40 % cukrářské výrobky. – čokolády,“ uvádí La Nouvelle République.

Společnost Eurazeo zdůvodňuje své rozhodnutí uzavřít historickou továrnu klesající ziskovostí v důsledku silné konkurence v tomto odvětví, kde působí giganti jako Nestlé, Milka a Lindt. Skupina se rovněž potýká s rostoucími náklady na energie a cukr a především s prudkým nárůstem cen kakaa. Připomíná, že na konci března poprvé v historii přesáhla 9 000 USD za tunu, zatímco v lednu činila necelých 4 200 USD. Proto ceny některých výrobků společnosti vzrostly v prvním čtvrtletí téměř o čtvrtinu.

Plán na vyřazení továrny z provozu bude oficiálně oznámen 13. června na mimořádné schůzi Hospodářského a sociálního výboru. Shromáždění bude mimo jiné projednávat údaje o ekonomické situaci a proces hledání kupců. Vedení společnosti Poulain ujišťuje, že je „odhodláno podpořit každého ze 109 zaměstnanců v získání nového zaměstnání“.

Rozhodnutí o likvidaci zaměstnance nepřesvědčí. Zaměstnanci potvrzují, že objem výroby již rok klesá, ale ne natolik, aby to ohrozilo provoz společnosti. Uvádějí, že v roce 2023 továrna přestala vyrábět čokoládu v prášku pro zahraniční trh. To znamenalo snížení výroby o 18 %. Připomínají však, že v roce 2022 továrna využila státní podporu ve výši 200 000 EUR.

Místní a regionální orgány jsou proti uzavření továrny. „Jsme proti tomu, aby zmizela část naší průmyslové historie. Společnost Poulain vyrábí v Blois čokoládu od roku 1848. Vyjadřujeme naprostou podporu téměř 110 zaměstnancům a jejich rodinám,“ – v prohlášení se uvádí. Vyzývají k tomu, aby byla likvidace alespoň na několik měsíců pozastavena. Navrhují, aby se pozemky ve vlastnictví společnosti Poulain mezitím nabídly k prodeji a získané peníze se použily na pokrytí schodku. Tvrdí, že po vyhlášení konkurzu budou pozemky stejně rozděleny na parcely a poté rozparcelovány.

Společnost Chocolat Poulain je známá svými čokoládami, čokoládovými tyčinkami, čokoládou v krému a také výrobkem Poulain Orange, což je směs na čokoládové nápoje. Symbolem značky je skákající hříbě. Poulain, jak se jmenoval tvůrce značky, znamená ve francouzštině „hříbě“.

Leave a Response