Blog

„Klepání“ rajčat: co to je a jaký to má účinek

125views

Opylení je nezbytným procesem vedoucím k tvorbě plodů. V přirozeném prostředí a ve venkovním prostředí je pyl na keře přenášen opylujícím hmyzem, kterému pomáhají dešťové srážky a silnější poryvy větru. Ve sklenících, tunelech, na chráněných balkónech a terasách přebíráme roli opylovače my – tím, že rajčata „opylujeme“. Tento jednoduchý trik je zárukou úspěšného pěstování rajčat.

„Klepání“ rajčat – co to je a proč byste to měli dělat?

Mnoho lidí rádo pěstuje rajčata nejen na zahradní zeleninové zahrádce, ale také v minisklenících, terasových nádobách a dokonce i v květináčích na malém balkoně.

Více:

Tvrdě o ně pečujeme, hnojíme, zaléváme a obděláváme – to vše proto, abychom ve správný čas sklidili kila lahodného ovoce.

Důležitým úkolem při amatérském pěstování je pomáhat rajčata opylovat, aby se cenný, zralý pyl dostal k semeníku květu. Jedním ze způsobů, jak zvýšit plodnost rajčat, je přilákat na květy opylující hmyz. Problémem je, že pro čmeláky (nejběžnější opylovače tohoto druhu) nejsou příliš atraktivní, proto se vyplatí vysadit v okolí rajčat jiné rostliny.

Když hmyz není nebo chcete proces opylení trochu urychlit, pomůže jednoduchý trik – „poklepávání“ při pěstování rajčat s malými plody, například koktejlových odrůd se spoustou květů, je nejúčinnější a rychlejší než oblíbené kartáčování.

„Klepání“ rajčete způsobí, že se pyl dostane na správné místo v květu shora dolů. Pomocí pohybu napomáháme přirozeným procesům opylování a zároveň ušetříme spoustu času.

Více informací:

Jak se „naklepávají“ rajčata?

Proces „naklepávání“ rajčat je snadný – snadno ho zvládnete, i když ho děláte poprvé. Mytí květů vyžaduje čas a přesnost a důležité jsou správné povětrnostní podmínky. Kromě toho tato metoda poskytuje nejlepší výsledky u odrůd s velkými květy.

Uchopte prsty stonek rajčete v místě, kde je poměrně silný, a jemně celou rostlinou zatřeste – tím se pyl rozruší. Poté uchopte každý stonek těsně za květem a jemně na něj poklepejte prstem na vrcholu, jako byste jemně sypali koření z balíčku. Když je sada žlutých květů velká a vyvíjejí se blízko sebe na jednom, můžete provést ošetření celé skupiny najednou „poklepáním“ na stonek, který je nejblíže květům.

Více:

Nejlepšího účinku dosáhnete opakováním několikrát denně.

Chcete podpořit keře rajčat, aby plodily spoustu velkých a chutných plodů? Poklepávání je účinné a bezpečné – pokud budete opatrní, nepoškodíte křehké květy. Tento trik nejen zvyšuje účinnost samoopylení, ale také celý proces urychluje, takže se nedivte, že se rajčata v této sezóně objeví dříve.

Leave a Response