Blog

Lékař: jíme je každý den, ale tyto potraviny jsou největšími nepřáteli jater

123views

Pro udržení zdraví je třeba jíst potraviny s vysokým obsahem bílkovin a minimálním množstvím sacharidů, stejně jako potraviny s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů, uvedla odbornice na výživu Melissa Prest. To však nestačí, upozorňuje odbornice.

Nejškodlivější potraviny pro játra

I když do svého jídelníčku aktivně zařadíte výše uvedené potraviny, může být funkce jater narušena v důsledku jiných návyků, které se stravou nesouvisejí. Dva hlavní „nepřátelé“ jater jsou alkohol a kouření, připomíná odborník.

Kromě toho játra „nemají ráda“ zpracované potraviny a jednoduché sacharidy. Takové potraviny vedou k hromadění cukru a tuku v tomto důležitém orgánu.

Pro zachování zdraví jater je také lepší vyhnout se nadměrnému množství soli, to je třeba pečlivě sledovat, pokud je to možné, odstraňte sůl ze stolu, abyste nebyli v pokušení přidávat do stravy další sůl, říká Dr. Melissa Prest.

Ruská kardioložka Dr. Olga Bokeria zase radí častěji jíst kapustu, ředkvičky, tuřín, ředkvičky, křen, česnek a všechny druhy listové zeleniny. Tyto produkty, jak lékařka poznamenala, jsou velmi prospěšné pro zdraví jater.

Chronické patologické stavy jater mohou výrazně poškodit všechny tělesné systémy. Trpí trávicí, kardiovaskulární, nervový a reprodukční systém, objevují se problémy s obezitou a zrakem, vzniká diabetes mellitus a hypotyreóza.

Pro udržení zdraví orgánu a prevenci jeho onemocnění se doporučuje konzumovat potraviny, které mohou chránit jaterní buňky před poškozením a stimulovat regeneraci jejich tkání.

Základní principy výživy při patologických stavech jater

V případě jaterních patologií, zejména cirhózy nebo hepatitidy, hraje správná výživa klíčovou roli při udržování zdraví orgánu. Cílem zavedení léčebné diety je snížit zátěž jater a také podpořit jejich regeneraci.

Základní zásady takové diety jsou následující:

  • Omezte příjem tuků – u pacientů s jaterními patologiemi dochází k pomalejšímu vylučování tuků, proto by tyto potraviny měly být ve stravě minimalizovány. Vyhýbejte se smaženým potravinám, margarínu a máslu. Vybírejte libové maso, ryby bez kůže a nízkotučné mléčné výrobky.
  • Kontrolujte příjem bílkovin – bílkoviny jsou stavebním materiálem pro tkáňové buňky, ale v případě patologických stavů může jejich zpracování orgán „přetížit“, proto je třeba jejich konzumaci omezit.
  • Zařaďte potraviny bohaté na vitaminy A, C nebo B – patří sem sladká paprika, mrkev, brokolice, mléko, citrusové plody, rajčata a bylinky. Ořechy, luštěniny a zelená zelenina jsou obzvláště bohaté na vitamin B. Všechny tyto produkty pomáhají posilovat regenerační vlastnosti jaterních buněk.
  • Kontrolujte sacharidy – zvyšují hladinu cukru v krvi. Charakteristickým rysem jaterních patologií je porucha zpracování a ukládání glykogenu, což vede k hypoglykémii nebo prediabetu, takže omezení konzumace rychlých sacharidů je zásadní nutností.
  • Zařaďte antioxidanty – ty pomáhají chránit buňky před volnými radikály a oxidačním stresem. V největším množství se nacházejí v bobulovinách, ovoci, ořeších a zeleném čaji.
  • Zavedení procesu stravování – strava by měla být pravidelná, pestrá, s minimem koření a bylinek. Jídlo by se mělo přijímat teplé (ne horké ani studené) 5-6krát denně. Optimálním způsobem přípravy je pečení, vaření v páře a vaření.

Důležité: Tento článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response