Blog

Mohou se okurky a rajčata jíst společně?

160views

Existuje názor, že okurky by se neměly kombinovat s rajčaty, protože první jsou zásadité a druhé kyselé. Zásadité prostředí se však s kyselým výborně doplňuje. Rajčata obsahují lykopen, který je silným antioxidantem. Kromě toho konzumace rajčat normalizuje hladinu cholesterolu, pomáhá udržovat mladistvou a svěží pleť produkcí kolagenu a pomáhá posilovat kardiovaskulární systém.

Okurky zase chrání před dehydratací a působí močopudně. A soli, které obsahují, pomáhají normalizovat rovnováhu kyselin a solí v těle.

Množství vody ve složení okurky je podpořeno vlastnostmi draslíku pozitivně ovlivňovat zásobování orgánů a tkání tekutinami. Okurka má mírný a trvalý močopudný účinek, který pomáhá zbavit se nadýmání a přebytečného tuku v tělesných tkáních.

Tato zelenina je přírodním absorbentem. Aktivně odstraňuje jedy a další škodlivé látky při intoxikaci. I přes svůj minimální obsah kalorií okurkavyvolává pocit sytosti, což je velmi užitečné při dietách.

Soli v okurce vyrovnávají acidobazickou rovnováhu a metabolické procesy, neutralizují a odstraňují z těla přebytečné kyselé sloučeniny. Proto je tato zelenina vynikajícím prostředkem proti ledvinovým kamenům. Obsahuje velké množství vlákniny. Podle tohoto ukazatele okurky mezi zeleninou vedou. Díky tomu mají příznivý vliv na činnost srdce a oběhového systému. Odbourávají sacharózu.

Jemná vláknina okurek čistí střeva, příznivě ovlivňuje jejich pohyblivost a peristaltiku. Okurky jsou bohaté na vitamin C. Ten pomáhá posilovat imunitní systém.

Rajčata jsou prospěšná pro kardiovaskulární zdraví, protože obsahují lykopen. Právě lykopen je jedním z nejdůležitějších antioxidantů pro zdraví, jeho přínosy jsou prokázány řadou studií, včetně poměrně velkého množství těch moderních. Podle nejnovějších studií konzumace rajčat zabraňuje oxidaci „zlého“ LDL cholesterolu. Oxidovaný cholesterol je prvním krokem vedoucím k tvorbě cholesterolových plaků v tepnách, což vede k infarktu.

Lykopen je červené barvivo, které dodává rajčatům jejich sytě červenou barvu. Kromě rajčat se lykopen nachází v několika dalších druzích ovoce a zeleniny, například v šípcích, vodním melounu, růžovém grapefruitu a červené paprice. V největším množství se však nachází v červených rajčatech.

Důležité: Tento článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response