Blog

Nemusíte kupovat žádnou chemii. Vyjměte ji z koše a vodní kámen okamžitě zmizí.

182views

Zajímá vás, jak účinně odstranit vodní kámen z konvice? Mnozí z nás se bojí používat drsné chemikálie a tradiční metody ne vždy přinášejí požadované výsledky. Většina z vás pravděpodobně mnohokrát vyzkoušela různé domácí metody odstraňování vodního kamene, například pomocí octa. Pokud však hledáte něco jiného, zde je několik účinných patentů na odstranění vodního kamene z konvice.

Nepříjemný vodní kámen, který se vytrvale usazuje na stěnách našich konvic, je důsledkem tvrdé vody. Bohužel právě taková voda teče v kohoutcích většiny polských domácností. Když vaříme vodu v konvici, která je zanesená vodním kamenem, změní se nejen její chuť, ale také barva a vlastnosti.

Je však třeba poznamenat, že tento vodní kámen, ačkoli je nepříjemný, neohrožuje naše zdraví. Usazeniny, které pozorujeme, jsou pouze sloučeniny vápníku a dalších minerálů, které se ve vodě přirozeně vyskytují. Konvici stačí odvápnit čtyřikrát ročně, ale v případě vody s vysokou tvrdostí je třeba usazeniny v případě potřeby odstraňovat častěji. Jak? Níže najdete nejlepší patenty.

Jak odstranit vodní kámen z varné konvice? Jak jinak než octem?

Žíravé kapaliny a ocet jsou out? Nebojte se, to nejsou jediné prostředky, které vám pomohou vypořádat se s otravným vodním kamenem usazeným na stěnách a dně konvice. Jeden patent se používá již po generace a proslavil se zejména mezi našimi babičkami, které používaly tradiční konvice. Při této příležitosti budete používat výrobek, který často končí v odpadkovém koši. Řeč je o bramborových slupkách.

Princip je jednoduchý: slupky vložte do konvice a uvařte je ve vodě. Pro dosažení nejlepších výsledků můžete tento postup 2-3krát zopakovat, přičemž dbejte na to, abyste pokaždé uvařili novou várku slupek. Ideální poměr slupek a vody je 1:10. Nakonec konvici vypláchněte studenou vodou a třikrát převařte čerstvou vodu, abyste důkladně vyčistili vnitřek konvice. Před začátkem vaření se ujistěte, že jste slupky důkladně omyli a zbavili hlíny a jiných nečistot.

Jak odstranit vodní kámen z konvice pomocí domácích metod?

Bramborové slupky vás nelákají? Můžete vyzkoušet jiná řešení, domácí a přírodní. Jedním z nejoblíbenějších je použití kolového nápoje. V jeho složení najdete kyselinu citronovou, kyselinu uhličitou a kyselinu ortofosforečnou. Ta se používá mimo jiné k odstraňování vodního kamene z armatur v topenářství a také k výrobě hnojiv. Kyselina uhličitá se dobře hodí k čištění toalet nebo k odstraňování mastných skvrn z oděvů či příjezdových cest.

Uhličitá kola si tak snadno poradí s vodním kamenem. Smíchejte jeden šálek nápoje s malým množstvím vody a poté jej převařte v rychlovarné konvici. Směs nechte působit 30 minut, poté konvici důkladně vypláchněte a dvakrát až třikrát v ní převařte čerstvou vodu. Nakonec je třeba zmínit i kyselinu citronovou, která je stejně dobrá při odstraňování vodního kamene. Obsah sáčku kyseliny citronové (asi 50 g) nasypte do konvice a přidejte tři šálky vody. Směs přiveďte k varu a nechte ji několik hodin (nejlépe alespoň tři hodiny) odstát. Po uplynutí této doby konvici důkladně vypláchněte a několikrát v ní převařte čerstvou vodu.

Leave a Response